Onderwaterdobber

De onderwaterdobber is voor vele roofvissers nog een onbekend fenomeen. Terwijl de onderwaterdobber toch al jarenlang wordt gebruikt. De onderwaterdobber komt voornamelijk tot z’n recht wanneer men vanuit de boot vist op taludrijk water, of water met veel bodemvegetatie. Het grote voordeel is dat men de onderwaterdobber kan afstellen op  een bepaalde waterdiepte.

Op de hoofdlijn wordt de onderwaterdobber gemonteerd. Onder de onderwaterdobber komt vervolgens de afhouder met daaraan gemonteerd de doodaastakel inclusief dode aasvis. De onderwaterdobber wordt vastgezet met wat siliconenslang aan de afhouder. Onder de afhouder komt een breeklijn van circa 20/00-25/00 nylon (breng in de breeklijn een aantal enkele knopen aan wanneer de breeklijn zwakker gemaakt moet worden). Afhankelijk van de waterdiepte die men wilt bevissen wordt de lengte van de breeklijn bepaald. Aan het einde van de breeklijn knopen we een loodgewicht. Het loodgewicht is afhankelijk van factoren als de waterdiepte, grootte van de aasvis, snelheid van het slepen en de stroming in het water.

Zet tijdens het slepen zoveel lijn uit zodat het lood de bodem raakt. Stel de slip zo af dat tijdens het slepen net niet door de slip wordt gesleept. Plaats vervolgens de hengel in de hengelsteun. Wanneer er twee personen in de boot aanwezig zijn kan de hengel ook in de hand worden gehouden (mits men niet achter het roer zit). Sleep vervolgens zo langzaam mogelijk (stationair op de benzinemotor is bij ons te snel) de aantrekkelijke stekken van een water af. Een aanbeet voelt men, of hoort men door een ratelende slip.

Op de linkerafbeelding is de onderwaterdobber te zien…

Vanaf een kademuur rustig lopend met de onderwaterdobber…

Voor de montage van de onderwaterdobber verwijzen we je naar de desbetreffende pagina: montage onderwaterdobber.