Het voordeel van het doodaasvissen met een dobber boven het statisch doodaasvissen is dat er een groter wateroppervlakte afgevist kan worden. Daar vaak grote delen van een water in de winter visloos zijn, is het een ideale manier om de roofvis te lokaliseren. Een pre is echter wel dat er wind staat én dat de wind uit de juiste hoek waait (uit de rug).Bij het doodaasvissen met een zeildobber adviseren wij om dit te doen met een gevlochten lijn in plaats van een nylon lijn. De reden hiertoe is tweeërlei. Enerzijds om de dreg(gen) goed te kunnen zetten als men op de langere afstanden vist (nylon lijn kent hiervoor teveel rek). Anderzijds heeft de gevlochten lijn – wanneer je deze invet met bijvoorbeeld vaseline – de eigenschap dat hij blijft drijven. Het niet afzinken van de lijn zorgt ervoor dat we grotere afstanden met de dobber kunnen bereiken en dus ook meer roofvissen tegen kunnen komen. Nog een bijkomend voordeel is dat men bepaalde delen van een water kan bereiken die werpend niet te bereiken zijn. Voor wat betreft de hengel en molen kunnen we kort zijn. Een hengel en molen die geschikt zijn voor het statisch doodaasvissen, zijn ook geschikt voor de zeildobbervisserij.
Het statisch doodaasvissen kan tijdens de koude wintermaanden wellicht wat ééntonig worden. Het doodaasvissen met een zeildobber kan dan voor een aangename afwisseling zorgen. Een zeildobber hoeft niet veel geld te kosten. De echte hobbyist maakt ze echter zelf van balsahout. Op het internet is genoeg informatie te vinden over het zelf bouwen van zeildobbers (vooral op de Engelse websites). Uiteraard kan de zeildobber ook worden aangeschaft via onze webshop.
Meer weten over de doodaasmontage? Hoe deze te maken? Met welke materialen? Met welk gereedschap? Voor de doodaasmontage van zowel de zeildobber, de sleepdobber als de statische dobber (van de merken Greys Prowla, Expert, Rox en Timm’s dobbers) verwijzen we je naar de desbetreffende pagina: montage dobbervissen.

Met een zeildobber de moeilijk bereikbare plekjes bevissen…
Social media