Iedereen heeft zo z’n eigen eisen aan doodmontages. Zo ook wij. In onze ogen dient een doodaasmontage zo simpel mogelijk te zijn. Dus onze eisen aan een montage zijn: makkelijk te maken, niet in de war gooien en toch veilig (sterk genoeg) zijn voor de grootste roofvissen. Wanneer er wordt gekozen voor het zelf maken van een montage is het zaak dat we de juiste materialen in huis hebben. Natuurlijk mag ook het aspect “onderhoud” niet uit het oog worden verloren. Controleer dus bij elke sessie goed je materiaal en vervang dit indien nodig (denk aan: kink in staaldraad, roestige dreggen, hoofdlijn, maar ook de knopen). Wij hebben vertrouwen in bepaalde doodaasmontages. Dit hoeft niet voor iedereen te gelden. Neem alleen al de normale onderlijn voor de bodemvisserij. Bij de één geniet voorkeur: staaldraad. Bij de ander: titanium. En bij weer een ander: fluorocarbon.
Wat voor materiaal je ook kiest, het belangrijkste is dat je vertrouwen hebt in je montage en dat deze is afgestemd op jouw manier van vissen en de omstandigheden waarin je vist. Elk materiaal heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen:
Staaldraad
Dit is betaalbaar, stevig en goed bestand tegen de scherpe tanden van de snoek. Het nadeel is dat het na verloop van tijd kan gaan kinken, wat de sterkte kan beïnvloeden. Regelmatige controle is daarom essentieel.
Titanium
Duurzaam en vrijwel kinkvrij, maar ook prijziger dan staaldraad. Dit materiaal is ideaal voor wie vaak vist en geen concessies wil doen aan betrouwbaarheid.
Fluorocarbon
Bijna onzichtbaar onder water, wat soms net dat beetje extra vertrouwen geeft in helder water. Houd er echter rekening mee dat het minder bestand is tegen de scherpe tanden van grote roofvissen, dus gebruik alleen dikkere diameters.
Naast het materiaal is ook de keuze van dreggen en wartels van belang. Zorg dat deze bestand zijn tegen de kracht van een grote vis. Gebruik bijvoorbeeld dreggen met een stevige, scherpe punt en wartels met een hoge trekkracht. Niets is frustrerender dan materiaal dat het begeeft op het moment suprême.
Tot slot
Blijf experimenteren. Wat voor de ene visser werkt, is voor de ander misschien niet ideaal. Laat je inspireren door onze montages, maar wees niet bang om aanpassingen te maken die beter aansluiten bij jouw visstijl. Het draait uiteindelijk allemaal om vertrouwen, want met vertrouwen in je montage vis je niet alleen effectiever, maar ook met meer plezier.