Uiteraard zullen er momenten komen waar je niet op voorbereid bent en ook daarvan hebben wij er heel wat meegemaakt tijdens onze doodaassessies.
Vorig jaar tijdens één van onze sessies haakte mijn maat een zware vis die tijdens de dril opeens wel heel erg zwaar werd, toen dit later weer minder werd en we de vis even later op de onthaakmat hadden liggen keken we beiden met verbazing naar de massieve snoek. De vis mat 122 cm en was tijdens de dril gepakt door een nog grotere vis wat duidelijk te zien was aan de beet op haar flank! Dit was waarschijnlijk haar oma zei ik met een brede grijns op mijn gezicht. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt.
Ook hebben we al verscheidene keren meegemaakt dat we een vis verspeelden door lijnbreuk met als oorzaak een obstakel onderwater. Uiteraard is dit balen maar de verrassing is des te groter als je later die dag die vis toch nog weet te vangen, met de eerder die dag verspeelde onderlijn nog in haar bek! Of die keer dat er bij mij tijdens het binnendraaien een metersnoek op mijn dobber, ja je leest het goed op mijn dobber klapt en deze niet meer los wou laten voordat hij in ons landingsnet lag. Momenten om niet snel te vergeten.
Nog zo’n moment om nooit te vergeten was de dag dat mijn broer Bert ook meeging en mijn maat eerst een snoek van 121 cm ving waarna tijdens de fotosessie Bert ons roept dat hij ook een aanbeet heeft. Ik die kant op en daar aangekomen schreeuwt hij deze is nog groter! Ik denk bij mezelf hij maakt een grap, maar als ik even later de vis van Bert zie kijk ik toch wel wat verbaasd, deze is inderdaad groter zo blijkt na meting 123 cm en tonnetje rond! Een bizar gezicht twee vissen van boven de 120 cm zo naast elkaar op de onthaakmat. Wat een heerlijk gezicht was dat en reken maar daar krijg je het warm van, zelfs als het bijna aanvoelt alsof het 10 graden vriest!
Soms moet je een beetje geluk hebben… iedereen verspeelt weleens een vis, zo ook ik maar wat sta je dan raar te kijken als je die vis met de onderlijn nog in haar bek een week later alsnog vangt. Tijdens de dril werd al duidelijk dat de vis niet lekker gehaakt zat. Toen de vis dichterbij kwam zagen we dat alleen de lijn om haar kop gewikkeld zat en de vis niet eens gehaakt was! Hoe bizar maar het werd nog gekker. Toen we de vis geschept hadden zag ik een andere onderlijn uit haar bek komen en ik zei meteen: “dat is mijn onderlijn joh die ik vorige week kwijtraakte aan die verspeelde vis”. Bij nadere inspectie bleek dat de snoek met de nog aanwezige onderlijn door mijn lijn gezwommen was en met het loodje wat daaraan hing was blijven hangen! Gelukkig waren we met z’n tweeën want anders had niemand dit ooit gelooft!
Kids langs de waterkant
Een maand geleden tijdens één van onze sessies kwam er een schoolklas van de basisschool voorbij. Deze kinderen waren erg geïnteresseerd in het vissen en het werd nog mooier toen we even later een mooie snoek haakten. Al die kinderen er bovenop natuurlijk en dan die reacties en vragen, prachtig! Dat is nou het mooie van vissen dat je het kunt doorgeven aan de volgende generatie.
Nog een paar nuttige tips ter afsluiting van dit artikel:
-Zoek de snoeken op in de winter daar waar de witvis samenschoolt. De snoeken zijn op zo’n plaats meestal niet ver weg.
-Varieer met je dood aas om zo uit te vinden waar de snoeken die dag op azen.
-Variëren in dieptes, op sommige dagen vang je op de bodem of net daarboven beduidend beter dan op half water.
-Steek tijd in het verkennen van het water voordat je er gaat vissen.
-Blijf nooit te lang hangen op een stek als deze geen vis oplevert.
-Bij het vissen op een onbekende stek kun je gebruik maken van een zeildobber om zo grote delen van het water af te vissen en de snoek op te zoeken.
-Check je materiaal na elke gevangen vis, zodat je bij de volgende aanbeet niet voor nare verrassingen komt te staan zoals lijnbreuk door eerder opgelopen beschadigingen van de lijn.
Nogmaals, probeer de plekken te vinden waar de snoek en de witvis in de wintermaanden samenschoolt. Het kan soms even duren voordat je zo’n plek gevonden hebt maar heb je hem eenmaal gevonden dan komt dat nieuwe persoonlijk record zeker binnen bereik!
Groeten, Arend Burger