Geachte roofvisser, welkom op onze website doodaas.nl. Deze website gaat over het doodaasvissen in al zijn facetten. Van het doodaasvissen in het algemeen tot het kopen van dood aas. En van het maken van een voerstek tot de technieken van het doodaasvissen met bijbehorende doodaasmontage. Daarnaast behandelen we de volgende vijf fasen: aanbeet, aanslag, drillen, landen en het onthaken. Het snoekvissen met dood aas staat op de website centraal, maar ook het vissen op snoekbaars, meerval en baars met dood aas komt aan bod in de “categorieën”. Kortom, alle onderwerpen met betrekking tot het doodaasvissen laten we op deze website de revue passeren.
Sedert het Besluit van 14 April 1997 (nadere regelgeving Visserijwet 1963) is een verbod op het gebruik van levende aasvissen van kracht. Wij zijn zelf fervent roofvissers welke dan ook in eerste instantie onder dit besluit te lijden hadden. Het tegendeel bleek echter al snel waar. Na dit besluit werd er door ons (van origine kunstaasvissers en karpervissers) namelijk snel een uitstapje gemaakt naar het vissen met de dode aasvis. Regelmatig vloog er toentertijd een makreelstaart of sardine richting de horizon. Achteraf gezien was dit beslist geen straf, omdat als er met de dode aasvissen werd gevist de grotere roofvissen (snoek, snoekbaars en baars) van het viswater zich aandienden.
Omdat wij door werk, studie en familieverplichtingen maar zo’n tien tot vijftien volle dagen per jaar kunnen doodazen, is een optimale voorbereiding cruciaal. Tijdens deze visdagen een aantal grote snoeken/snoekbaarzen vangen met dood aas is dan immers meer dan welkom. De laatste jaren zijn wij ons daarom nog meer gaan verdiepen in deze tak van sportvissen, mede door het bijhouden van een logboek. In dit logboek hebben we trouw jaar in jaar uit onze waarnemingen (watertemperatuur, luchtdruk, windkracht, windrichting, aantal aanbeten binnen het uur, enz.) op papier gezet, wat onze kennis heeft vergroot.
Afgezien van de zojuist genoemde externe factoren gaven het inzetten van verschillende montages, het voorvoeren en verschillende soorten (gekleurde) aasvissen, geïnjecteerd met flavour, zalmolie en haringolie en in pop-up vorm verrassende resultaten. Niet alleen begonnen we meer en grotere snoeken te vangen, ook vingen we zo nu en dan kapitale snoekbaarzen als zeer welkome bijvangst. Met name een stukje sardine, voorn en een spiering bleken voor de snoekbaars op sommige dagen ware killers.
Al onze kennis over het vissen met dood aas hebben we voor de lezer op onze website uiteengezet. We wensen je dan ook veel surfplezier en we hopen dat je genoeg informatie kunt opdoen voor een succesvolle sessie doodaasvissen. Indien je nog vragen hebt, foto’s of ervaringen wilt delen, meld je dan aan op ons forum.
Contact