Nu we in de gesloten tijd zitten en dood aas en kunstaas even verboden gebied is hier in Nederland is het vissen op winde op de rivier een leuke, maar zeker ook lonende bezigheid. En dan heb ik het over het vissen aan het oppervlak met de (brood)korst.
Nu de temperaturen wat oplopen en al het groen weer opkomt worden ook de windes weer wat actiever. Met het steeds groter wordende aanbod aan insecten zul je de windes ook steeds vaker aan het oppervlak tegenkomen.
Daarom is juist deze tijd een mooi moment om eens een dag of een avond naar de rivier te gaan met een paar broden en een lichte spinset om zo te proberen een aantal van deze vissen te vangen.
Benodigdheden en montage:
Wat ik voor deze visserij gebruik is een hengel van 2.40 tot 2.70 met een werpvermogen tot maximaal 40 gr. en molentje uit de 2500 serie met daarop een hoofdlijn van 10-15/00 gevlochten lijn. De montage voor het vissen op winde is simpel. Bevestig een wartel aan de hoofdlijn en hang hier een floatcontroller van 10-15 gr. en een fluocarbon onderlijn aan van 24/00 (+/- 90 cm). Gebruik als haak een maatje 9 of 10 met daar aan vast geknoopt een baitband. Met behulp van deze baitband blijft de korst beter zitten en is de haak vrij bij de aanslag.
Voor het landen van de windes is een schepnet met een wat langere steel onmisbaar en ook een kleine onthaakmat kan uitkomst bieden als je staat te vissen op de keien of op een kademuur en er geen gras in de buurt is.
Hoe ga je te werk?
De afgelopen weken ben ik regelmatig een middag en avond richting de rivier gereden om deze visserij te beoefenen. Ik ga dan als volgt te werk, allereerst zoek ik een plek waarvan ik verwacht dat er windes zwemmen, dit zijn over het algemeen de kribvakken met oeverbegroeiing in de vorm van riet en bossages. Maar ook de ingang van een zandgrindgat en de omgeving van stuwen zijn vaak mooie stekken voor windes.
Aangekomen bij zo’n stek kijk ik eerst of ik windes zie azen aan het oppervlak, zo ja dan voer ik daar als eerste wat brood in de buurt 1 á 2 sneetjes. Is dit niet het geval dan voer ik wat brood langs de krib en ook wat iets verder het kribvak in. De stroming doet vervolgens de rest en het brood wordt zo mooi door het kribvak gevoerd.
Meestal wordt het brood wat langs de krib opdrift het eerste gepakt door de windes, soms al binnen 5 minuten. Wees hierop voorbereid en zorg dat je eigen haak beaasd is zodat je als de windes beginnen te azen ze direct aan kunt werpen.
Eenmaal een azende winde gespot werp hem dan zo aan dat de stroming je aas naar de winde brengt. Vaak reageren de windes al op het neerkomen van je aas in het water wordt het vrijwel direct gepakt. Sla pas aan als je ziet dat de winde je korst volledig naar binnen gewerkt heeft. Zie je dit niet goed wacht dan tot de float controller in beweging komt. Een polaroid bril is een hierbij voor mij een musthave. Zo kan je de azende windes ook goed volgen.
Als je meerdere windes tegelijk aan het azen hebt gekregen zijn ze vaak wat minder schuw en is de kans op een double hook up zeker aanwezig.
Omdat je met licht materiaal vist geven de windes in de stroming leuk sport, een beetje winde is toch al snel 50 cm maar ook vissen van 60 cm en groter behoren tot de mogelijkheden. Ook maak je kans op roofblei en hybriden iets wat mij al meerdere malen is overkomen.
Voor het landen van de windes gebruik ik een klein klapnet met een lange steel, zodat mocht ik op een kademuur staan de vis ook makkelijk kan landen. Neem voor het releasen van de vis de tijd, vooral als de temperatuur wat hoger is kan het even duren voor de winde weer op volle kracht wegzwemt.
Vis door totdat het begint te schemeren, als de wind wegvalt slaan de windes vaak nog even flink aan het azen. Een moment om niet te missen, en met zo’n zonsondergang is de dag compleet natuurlijk!
Probeer deze actieve en visuele manier van vissen op winde eens uit en ik verzeker je dat het je niet tegen zal vallen! Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust als reactie op dit artikel.
Groet,
Arend Burger