Combidag: doodazen en trollen vanuit de boot

, 30 augustus 2014, Reacties uitgeschakeld voor Combidag: doodazen en trollen vanuit de boot

Tekst en foto’s: Arend Burger

We hadden al eerder deze zomer een dag gepland maar toen gooide het weer roet in het eten maar voor vandaag zagen de voorspellingen er een stuk beter uit! Met krap twee uurtjes nachtrust na het feestje ter ere van het bereiken van mijn 30e levensjaar stond ik om 6 uur alweer aan de trailerhelling. Want vandaag werd er gevist, dood aas op de fireball en dobber afgewisseld door trollen met kunstaas. Harry stond al te werpen met een jerkbait toen ik aankwam, even de schouders losgooien zeg maar :-)

Snel werd al mijn bagage overgeladen op de boot en kon deze getrailerd worden. Volgas naar de eerste stek dan maar, hier aangekomen eerst even trollen wat geen aanbeet opleverde dus moest het dood aas zijn werk gaan doen. Fireballs en dobbermontages gingen te water en niet veel later was het Harry zijn dobber die als eerste de diepte opzocht, een paar tellen wachten en aanharken maar! Een leuke 80’er kwam even later de binnenkant van de boot bekijken en mocht daarna weer terug naar der stekkie.

Nu ging het even rap en ook mijn dobber zag ik mooi langzaam onder water verdwijnen. De vis ging er goed voor tijdens de dril en probeerde van alles om de haak te lossen maar uiteindelijk kon dan toch het net eronder en was ook mijn eerste vis van de dag een feit.

Luchtacrobatiek van de bovenste plank!

Luchtacrobatiek van de bovenste plank!

Nog één keer gasgeven dan...

Nog één keer gasgeven dan…

In het velletje gehaakt, het bleek voldoende.

In het velletje gehaakt, het bleek voldoende.

Nog geen 50 meter verder de volgende aanbeet op mijn dobber, deze ging er als een speer vandoor en ik zette dan ook vrijwel direct de haak. Tijdens de dril zag ik al dat deze vis slechts aan een velletje gehaakt zat, niet te veel druk zetten dus. Alles ging goed en even later was nummer drie een feit! Zo zie je maar dat een stek waar je eerst langs trolt met kunstaas en je op dat moment niets oplevert zeker niet visloos is. En dat het afdriften met dood aas van zo’n potentiële stek je toch nog de nodige vissen op kan leveren!

Dood aas zorgde hier voor de aanbeten daar waar trollen niets opleverde.

Dood aas zorgde hier voor de aanbeten daar waar trollen niets opleverde.

Het werd weer tijd om een stuk te varen naar de volgende stek, onderweg daarheen werd nog even een tussenstop gemaakt bij een stek die al eerder zijn vruchten afwierp, toch maar even proberen dan. Kunstaas overboord en trollen maar. Op het ondiepe werd mijn plug hard te grazen genomen door een leuke groenjas, voelde goed in het begin maar hing lekker dwars op de lijn dus hield ons ietwat voor de gek. Toch maar even een plaatje en daarna weer netjes terug.

Ook trollend is de eerste binnen.

Ook trollend is de eerste binnen.

Harry had aan één van zijn hengels een grote shad clone hangen en ik vraag hem tijdens het trollen ‘heb je daar al veel vissen op gevangen’ en boem daar klapt zijn hengel dubbel, ‘eeeeh ja dus’ is zijn antwoord. Het lijkt een nette vis te zijn maar nog voordat we haar kunnen zien veert de hengel opeens terug en hangt alleen de clone nog aan de lijn en is de snoek pleite. Even een baalmomentje, de dreggen worden gecheckt en toch maar voor de zekerheid vervangen. Ook ik heb nog een paar shad clones bij me en besluit dat het tijd wordt deze te ontmaagden. Ik hang hem eraan met de woorden ik moet en zal hier vandaag een vis op vangen! Nog maar een keer over de stek trollen dan maar en binnen no time slaat Harry zijn hengel weer dubbel, een mooie vis heeft de groen gespoten fatso tussen de kaken.

Een liefhebber van de Fatso.

Een liefhebber van de Fatso.

Na deze vis was het achter elkaar raak op een stuk van nog geen 100 m. De Fatso van Harry was goed in trek bij de snoeken en hij ving er in korte tijd 3 en loste er twee. De een na de ander op de groene fatso!

Harry met snoek

De één na de ander op de groene fatso!

De één na de ander op de groene fatso!

Dan komt er bij mij een mooie aanbeet op de handhengel met daaraan de shad clone. Leuke vis van denk net 90cm heeft de clone tussen de kaken en zit zo te zien goed gehaakt in het scharnier. Harry staat klaar met de camera om een leuke plaat te schieten van de vis in het water. En op dat moment schroeft deze zich volledig uit het water en schud flink met haar kop van links naar rechts en flop daar gaat mijn clone… ik kan nog net een poging doen om de ietwat versufte vis te pakken maar meer dan aanraken kan ik haar niet. Ach ja ook dat is vissen, de eerste vis op de shad clone werd nog even uitgesteld.

Dit keer won de snoek...

Dit keer won de snoek…

Er werd koers gezet naar de volgende stek, onderweg werd er ook nog een rondje door een haven getrold en je raad het al, weer een bonk op de groene fatso van Harry en een felle rakker werd even later naast de boot onthaakt. Inmiddels zaten we al zo rond het middaguur en besloot Harry dat het tijd was voor wat warms, spareribs wel te verstaan! De doodaashengels gingen er tegelijkertijd in. De gaspit en koekenpan werden tevoorschijn getoverd en even later werd de boot gevuld met de geur van gebraden spareribs, heerlijk! Toch wel subliem spareribs eten in de boot tijdens het vissen, iets wat ik vaker ga doen!

Overheerlijke spareribs vers van slager Harry himself!

Overheerlijke spareribs vers van slager Harry himself!

Geen actie op de dobbers en de fireballs en eigenlijk ook maar goed ook, want anders was de bende in de boot waarschijnlijk niet te overzien geweest.

Nadat onze magen goed gevuld waren besloten we nog een laatste stek aan te doen met ons getrolde kunstaas. Bij mij ging onder andere de shad clone er weer aan want ik moest en zou er een vis op vangen vandaag. En die vis die kwam er! Het was de vijfde keer dat we over de beoogde stek heen trolde toen ik een paar felle tikjes op mijn handhengel voelde gevolgd door het slapvallen van de lijn en daarna het dubbelslaan van de hengel! Heerlijk zeg wat een fantastische aanbeet! 20 meter achter de boot doorbrak de vis het oppervlak, ik zag het ‘dit is hem’ zei ik tegen Harry, ‘dit voelt goed’. Langzaam kwam ze dichterbij en roste nog wat lijn van de spoel. ‘Deze wil ik absoluut niet kwijt, dus meteen scheppen als het kan man’. Langzaam kwam de vis van onder de boot naar boven en toen der kop in zicht kwam riep ik scheppen man! De vis dacht hier anders over en schroefde het water uit voor de boot, en viel daarna zo het net in, geweldig! Zo die is binnen en een luide kreet kon ik niet onderdrukken! Prachtig dit wat een afsluiter van de dag zo, werkelijk volledig over de 25 cm shad clone heen geschoven, welke wonderbaarlijk makkelijk uit de grote laadklep verwijderd werd. Even op de meetplank, 1.20 m en een beetje! Snel een paar mooie platen van deze topvis en hop weer terug het water in! Binnen een minuut verdween ze met krachtige slagen weer in de diepte.

De eerste vis voor mij op de shad clone, meteen 1.20 m dat beloofd wat!

De eerste vis voor mij op de shad clone, meteen 1.20 m dat beloofd wat!

120cm shadclone 1

Release. Let op de brede schouders van deze vis.

Release. Let op de brede schouders van deze vis.

HJ'tje tijdens doodazenZo ik had mijn vis op de shad clone en wat voor een!! Er werd getoost met een HJ’tje en de rest van de dag zat ik met een brede grijns in de boot. Nog een paar keer over de stek trollen leverde nog een kleine rakker op voor mij van een cm of 75 op de steunhengel. Ook de pikefighter had zijn visje weer opgeleverd. Het was weer een prachtige dag met alles erop en eraan, vissen op doodaas, op kunstaas, lossers, missers en een totaal van 10 vissen in de boot waaronder een pracht van een bonusvis! Harry dit gaan we vaker doen!

Comments are closed.