De ultieme testdag!

, 2 januari 2016, Reacties uitgeschakeld voor De ultieme testdag!

Tekst en foto’s: Arend Burger

Vandaag was het zover, gisteren had ik mijn nieuwe molens op laten spoelen en nu was de set compleet.

De sample hengels van de DAM Effzett Pike Deadbait serie waren me reeds goed bevallen, alleen konden ze nog een tikkeltje stugger. Daar was aan gewerkt en ik had nu de versie in handen zoals hij uiteindelijk nu ook in de winkel in de schappen staat. Voorzien van een tweetal DAM Victor 950 molens was trok ik vandaag ten strijde vergezeld door Harry!

Uiteraard was ik zeer benieuwd naar de actie van de hengels nu deze in de blank aangepast waren, al bij het inwerpen merkte ik dat de hengels inderdaad een stuk stugger waren. De eerste aanbeet liet vandaag wat langer op zich wachten dan gebruikelijk. Daar waar we vaak in het donker al wel een beet kregen was het nu toch al aardig licht aan het worden toen we ineens beweging zagen in mijn dobber, deze zwom langzaam over het wateroppervlak naar rechts. Ik pakte de hengel op draaide de lijn strak en zocht contact. Dat zetten van de haak verliep perfect en ook in dat opzicht dus een +je voor de hengel. De vis zwom strak lang een aangemeerde boot op en dook er nog een keer schuin onderdoor, ik moest haar flink blokken maar even later kon Harry dan toch het net onder de eerste vis van de dag schuiven. Een prima pike van exact een meter lag even later op de mat en mocht even poseren.

Nog net niet licht genoeg voor een mooie foto zonder flits maar ze staat erop...

Nog net niet licht genoeg voor een mooie foto zonder flits maar ze staat erop…

Na deze vis was het een tijdje stil en besloten we een stuk te verkassen, net toen ik mijn laatste hengel uit het water wilde draaien zag ik mijn dobber langzaam wegzakken, en riep naar Harry ‘yoo toch nog een aanbeet, laten we nog maar even blijven dan’ en snel klapte hij het net weer uit en legde de onthaakmat weer klaar. Ik had inmiddels aangeslagen en had meteen al door dat ook dit weer een prima vis was! Ze bleef behoorlijk diep en bonkte log, meestal een goed teken! Toen ze naar de oppervlakte kwam werd dat gevoel bevestigd en zagen we weer een mooie meter+vis. Maar zo gauw ze het net zag dook ze weer weg maar bij de tweede poging was er geen ontkomen aan voor madame. De 110 haalde ze net niet maar met 109 en een beetje een hele mooie vis!

Mooie vis die even mocht stralen in het doorbrekende ochtendzonnetje...

Mooie vis die even mocht stralen in het doorbrekende ochtendzonnetje…

Na de vangst van deze vis besloten we nog een uur te blijven op deze stek om te kijken of er nog meer verrassingen lagen te wachten onder water. En dat pakte goed uit want na een kwartier was het wederom een van mijn dobbers die opeens verdwenen was uit het wateroppervlak, ik draaide de lijn strak en zag dat de vis al een aantal meters verplaatst was, ik wachtte dan ook niet langer maar zette direct de haak. Dit werd beantwoord met een forse run waarbij de toch behoorlijk strak afgestelde slip flink op haar kloten kreeg! ‘Dit moest een buffel zijn kan niet anders’ schoot er direct door me heen, ze bleef maar diep en knokte voor wat ze waard was dook vol onder een aangemeerde boot door, ik moest d’r maximaal blokken en mijn hengel tot het handvat in het water steken om lijnbreuk te voorkomen. Maar alles lukte en toen ik d’r onder de boot vandaan had en ze bovenkwam zag ik het die is groooot :-) Harry aarzelde geen moment en schoof direct het net eronder en ik kon een luide ‘hoppaaa’ niet onderdrukken. Eenmaal op de mat zagen we pas echt dat dit toch wel een serieuze bak was, snel onthaken en dan het meetlint eronder…. En jawel 120 cm!! Heerlijk wat een vis, al mooi op gewicht en puntjegaaf met prachtig roodgekleurde vinnen, werkelijk een plaatje om te zien! Man wat was en ben ik blij met deze vis! En dat op de eerste dag vissen met de nieuwe stokken, die hadden hun ultieme test gehad en waren met vlag en wimpel geslaagd evenals de molens welke hun werk super deden! Ik liep de rest van de dag met een grote grijns rond, dit pakte niemand mij meer af!

Wat een bak!

Wat een bak!

Nog ééntje dan...

Nog ééntje dan…

Hierna was het de beurt aan Harry, en met twee aanbeten vlak na elkaar wist ook hij twee mooie vissen op de kant te brengen, allebei goede 90’ers die vochten voor wat ze waard waren. Een van de twee was ook nog eens bijzonder mooi getekend!

Ook voor Harry de eerste van vandaag...

Ook voor Harry de eerste van vandaag…

Nummer twee in korte tijd en prachtig van tekening...

Nummer twee in korte tijd en prachtig van tekening…

Na de laatste twee vissen voor Harry viel het angstvallig stil op de stek en besloten we na een proostmomentje voor de gevangen meters te verkassen naar een volgende stek.

Op de meters :)

Op de meters :)

Ook op deze stek was er weinig leven te bespeuren en bleven de dobbers angstvallig stil op het wateroppervlak liggen. Snel door dus naar de volgende stek en deze bleek een stuk productiever, al waren het hier wel de kleinere vissen tussen de 75 en 90 cm welke zich vergrepen aan onze aasvissen. We wisten er in drie kwartier tijd zes te vangen dus qua actie niets te klagen! Toch besloten we ook hier na een half uur geen beet meer te hebben gezien te verkassen. Aangekomen op de beoogde stek bleek deze al bezet en dus werd en net even iets verder gereden en besloten we het daar te proberen. Al binnen 5 minuten was het raak en mocht ik een sterke vis van 97 cm landen welke ook even mocht poseren voor de camera. Die had ik dus de aasvis bijna op zijn neus gegooid :-)

Al binnen 5 minuten was het raak...

Al binnen 5 minuten was het raak…

Hier ook verder helaas geen stootje meer en dus toch maar weer even verkassen, het was vandaag echt zoeken en dat betekend soms veel verkassen, nou is dat als je vanaf de kant vist een heel gesleep met al die spullen maar je moet er wat voor over hebben!

Als je het over stekhoppen hebt, nou vandaag was zo’n dag en dat had ons tot nu toe toch al weer 12 vissen opgeleverd. De laatste stek van vandaag werd aangedaan en hier besloten we de resterende uurtjes van de dag te blijven. Al snel was daar de eerste aanbeet, die ons vermoeden dat we op de juiste plek zaten bevestigde. Een mooie 90’er mocht zonder foto het water weer in en al snel was het weer raak, nu bij Harry, ook hij mocht een paar minuten later een mooie 90’er bijschrijven! Hierna was het mijn dobber die hard onder plopte maar net toen ik wilde aanslaan weer naar boven kwam… helaas maar ook dat hoort erbij. Deze vis was mij net wat te slim af. Toch kreeg ik 10 minuten later op dezelfde plek weer een kans, of het dezelfde vis was is niet met zekerheid te zeggen maar deze keer won ik en lag er na een leuke dril weer een mooie 90’er op de mat. Omdat de vis in de kieuwboog gehaakt zat en nogal wat bloed verloor werd ze zo snel mogelijk weer terug gezet, en gelukkig zwom ze weer goed weg!

Welverdiend maal...

Welverdiend maal…

We hadden inmiddels behoorlijk trek en Harry toverde een zak vol spareribs tevoorschijn!! Hoppaa die gaan er altijd in, vergezeld door een koud biertje was een bourgondisch momentje geboren op de steiger haha! Genieten dit, top zo’n vismaat!

Inmiddels was het begonnen met regenen maar ondanks dat besloten we nog een half uur door te vissen. Toen het wat begon te schemeren besloten de snoeken nog even te gaan vreten en kregen we aanbeet na aanbeet, twee mooie 90’ers tegelijk, die snel werden teruggezet omdat een van de andere dobbers ook onder schoot. Drie kleinere snoeken volgden nog en daarna was het Harry die zijn hengel nog maar net wist te grijpen voordat deze de steiger afgleed. Snel werd er contact gezocht en deze voelde duidelijk beter! Op de valreep ook nog een mooie metervis voor Harry die daarmee de stand op 20 snoeken bracht.

Ook voor Harry een mooie metervis...

Ook voor Harry een mooie metervis…

De Dam Effzett Pike Deadbait stokken in combinatie met de Dam Quick Victor 950 molens, een heerlijke set om mee te doodazen!

De Dam Effzett Pike Deadbait stokken in combinatie met de Dam Quick Victor 950 molens, een heerlijke set om mee te doodazen!

Comments are closed.