Dobberen op baars

, 8 april 2013, Reacties uitgeschakeld voor Dobberen op baars

Sedert het jaar 2012 is de gesloten tijd (1 april t/m 1 mei) voor de worm als aas (voorlopig) passé. Elke maand van het jaar mag dus met worm op bijvoorbeeld baars worden gevist. Wanneer de voorjaarszon zich laat zien vind ik dit een leuke bezigheid om de gesloten tijd mee door te komen.

Op dit idee ben ik gekomen toen ik in een hengelsportzaak liep. In een hoekje zag ik wat baarshengeltjes staan. Na het zien van de bijbehorende haakjes, loodhageltjes en dobbertjes was ik verkocht. Met het hele zwikkie (inclusief mestpiertjes) liep ik samen met mijn vader de winkel uit.

Torrepickers...

 

Onder een laagje stof...

Dezelfde middag nog stond ik aan de waterkant met mijn vader die in zijn jongere jaren fanatiek baarsvisser is geweest. Hij deed in competiteverband mee aan baarswedstrijden. Hij heeft zowaar een keer (1975) de tweede plek van Nederland veroverd. Al schijnt 1975 wel het jaar te zijn geweest waarin een explosieve groei is waargenomen van dove en blinde baarsjes ;)

Deze middag werd ik in eerste instantie door hem afgetroefd, maar al snel werd me duidelijk dat een stukje mestpier en wat pielwerk de nodige baarsjes opleverde. Ontzettend leuk aan deze visserij vind ik het ultralichte materiaal en de manier van vissen. De uitgebalanceerde drijvertjes die – net aan wel/net aan niet zinken – op het gewicht van de haak en de minuscule loodhageltjes. Daarnaast geeft het wedstrijdelement voor mij net dat beetje extra. Qua strijd halen de baarsjes het niet bij een dikke karper of snoek en daarom vind ik het leuk om tegen elkaar te vissen en te proberen het grootste aantal baarsjes te vangen. Natuurlijk geven de echt grote baarzen en voorns (bijvangst) de nodige strijd, maar daar vissen we niet op… althans niet gericht. Een dikke voorn tussendoor is daarentegen wel heel leuk. Je slaat als het ware vast op “iets” wat je daarna alle hoeken van de waterkant laat zien. Lees: meelopen met de voorn terwijl je het baarshengeltje horizontaal moet houden om zodoende lijnbreuk te voorkomen. Fantastisch!

Voorn als bijvangst...

Materiaal...

Bijdehandjes...

Kortom, een verslaving in de gesloten tijd erbij…

Gr. Dennis

Comments are closed.