Gesloten tijd snoek

, 16 mei 2011, Reacties uitgeschakeld voor Gesloten tijd snoek

In het voorjaar hebben doodaasvissers te maken met twee gesloten periodes: een gesloten tijd voor vissoorten (=directe terugzetplicht) en een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten.

Met name voor de snoek, snoekbaars en baars zorgt dit altijd voor veel vragen. Hieronder lees je hoe het zit.

Voorbeelden:

In de maand maart mag je volgens de wet vissen met kunstaas, of dood aas. Vang je hiermee een snoek dan moet je deze direct terugzetten (gesloten tijd voor de snoek). Vang je een snoekbaars of baars die voldoet aan de minimummaat dan mag je deze snoekbaars houden.

Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, of dood aas vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).

Vanaf de laatste zaterdag van mei (einde gesloten tijd aassoorten en einde gesloten tijd voor snoekbaars en baars) mag je wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen en mag u bovenmaatse snoekbaarzen en baarzen behouden binnen de in de voorwaarden aangegeven aantallen. Snoek moet echter nog steeds direct worden teruggezet (gesloten tijd snoek). Vanaf 1 juli (einde gesloten tijd snoek) zou je wettelijk gezien een snoek mogen behouden. Op grond van de voorwaarden is dit echter vrijwel altijd verboden.

Let op de voorwaarden: een visrechthebbende, bijvoorbeeld je eigen vereniging, kan als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor bepaalde vissoorten.

Een visrechthebbende mag ook een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het IJsselmeer en het Markermeer waar de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten al eerder ingaat en ook langer duurt dan de wettelijke periode. In de Landelijke Lijst van Viswateren en de Kleine Lijst van Viswateren is de gesloten periode voor deze wateren vastgesteld van 16 maart tot en met 30 juni. Kijk dus ook altijd naar de voorwaarden.

(Bron: www.sportvisserijnederland.nl)

Comments are closed.