Goede voornemens waarmaken

, 17 januari 2015, Reacties uitgeschakeld voor Goede voornemens waarmaken

Tekst en foto’s: Arend Burger

deadbait 1Het is inmiddels alweer meer dan een week geleden dat we de jaarwisseling achter ons gelaten hebben en juist bij een nieuw jaar horen natuurlijk goede voornemens! Als sportvisser hebben die dan al snel te maken met het verbreken van persoonlijke records. Zo ook voor Thomas die sinds hij dit seizoen weer actief aan het doodazen geslagen is al tot twee keer toe zijn pr verbeterde met een mooie metervis.

Vandaag, de eerste visdag van het nieuwe jaar, trokken we vol goede moed richting de waterkant. Aangekomen bij de stek stond Thomas er al, handen werden geschud en natuurlijk de beste wensen uitgewisseld.

Bepakt en bezakt gingen we op weg naar de eerste stek. Al in het donker vlogen de eerste aasvissen richting de hongerige dames onder water. En dat ze honger hadden lieten ze merken, regelmatig zagen we vis jagen en het duurde dan ook niet lang of Thomas zijn dobber klapte weg. Even 10 seconden wachten strak draaien en rammen maar! Die hangt, en het zag er goed uit! Vis bleef behoorlijk diep en toen ze bij de boot boven kwam zagen we beiden dat het om een mooie 90’er ging.

Mooie 90'er om het nieuwe visjaar mee te beginnen voor Thomas...

Mooie 90’er om het nieuwe visjaar mee te beginnen voor Thomas…

Na de foto mocht ze het nog donkere water weer in. Niet veel later was dan ook mijn eerste aanbeet van het jaar een feit, de getakelde voorn van +/- 30 cm was gegrepen dus de verwachting was hoog. Bij de aanslag kwam er maar weinig beweging in de vis iets wat meestal een goed teken is :-) Maar langzaam kwam ze mee en schudde af en toe wat loom met de kop onder water, voor de boot bleef ze diep en trok tot twee keer toe nog een mooie sprint. Maar daarna moest ze zich toch overgeven en kon Thomas het net eronder schuiven. Prachtig, wat een vis lag daar voor ons in het net, mooi getekend en al goed in het vet! Die gaat zeker dik over de meter heen, heerlijke vis om het jaar mee te starten. Thomas schoot een paar prachtige platen waarna deze dame weer zorgvuldig de vrijheid geschonken werd.

pike1

Een dikke bak

Tijdens het monteren van de nieuwe aasvis zagen we opnieuw een flinke dame jagen, dus snel alles weer op de plek en niet veel later was het opnieuw mijn dobber die de diepte opzocht, weer even boven kwam en weer onder dook. Meteen draaide ik strak maar tijdens het strak draaien liep mijn lijn de andere kant op dan waar de dobber zich bevond… ik zocht toch contact en voelde de lijn schuren. Een lijnzwemmer riep ik naar Thomas, iets wat we wel eerder meegemaakt hadden. Een snoek was met open bek door de lijn gezwommen en na een paar flinke spurten viel alle spanning weg, lijnbreuk op de scherpe tanden… en plop daar kwam mijn dobber ook weer boven. Snel de andere hengel gepakt en zo kon ik de afgebroken montage haken en had ik het hele spul even later weer terug. Een bizar voorval maar gelukkig liep de lijnbreuk voor de snoek goed af. Even alles opnieuw monteren en binnen 5 minuten kon ik weer verder.

Het daaropvolgende halfuur verliep zonder verdere actie en we besloten te verkassen. Op de nieuwe stek was het al snel weer raak, nadat ik had aangeslagen even een goed gewicht, loom kopschudden en dan niets meer. Altijd weer balen zo’n moment mja het hoort erbij, ook dat is vissen… Bij nadere inspectie bleek de haak bij aanslag niet goed los te zijn gekomen uit de aasvis. Volgende keer toch maar weer iets harder de haak zetten. En die kans kreeg ik binnen 10 minuten toen mijn dobber weer de diepte op zocht, deze keer hing ze wel goed al voelde het minder zwaar dan 10 minuten eerder. Even later lag een mooie vis van 95 cm op de meetlat.

Na dit snelle succes was het ook op deze stek snel voorbij met de actie. Tijd om de innerlijke mens wat te versterken en Thomas toverde een paar goed belegde broodjes tevoorschijn. Ik gun me vaak ‘s ochtends vroeg geen tijd om te ontbijten en pas als de eerste vissen gevangen zijn denk ik daar weer aan.

Er werd nogmaals verkast en nadat de hengels erin lagen besloot ik even mijn blaas te gaan legen en toen ik terug kwam had Thomas er al weer een op de onthakingsmat liggen, en je raad het al die kwam van een van mijn hengels ;-) Een mooie 80’er mocht even later met Thomas op de foto.

Puntjegaaf deze 80'er...

Puntjegaaf deze 80’er…

Het was inmiddels al middag en na een warme snack besloten we een andere stek op te zoeken voor het resterende deel van de middag. Aangekomen bij de nieuwe stek snel de spullen uitladen en de hengels erin. Thomas gewezen op een mooi plekje, en al binnen 5 min riep hij ‘ja hij is weg’. Zo dat was weer lekker snel zeg, even tot 10 tellen en contact zoeken. Ik had het net al in mijn handen maar de vis bleef diep, toen ik der eerste glimp opving zag ik het al die gaat zeker over de meter. Toen ze na nog een kleine uitval bij de tweede poging rustig naar boven kwam kon ik der scheppen. Toen ik der uit het net op de mat tilde was de haak er al uit. Snel werd het meetlint uitgerold en toen ik zei ‘ja die gaat over de 110 heen’ dacht Thomas eerst dat ik een grapje maakte maar ik kwam toch echt op 113. Snel schoot ik een paar mooie platen waarna ook deze dame weer voorzichtig gereleased werd.

Persoonlijk record voor Thomas

Persoonlijk record voor Thomas

record snoek voor thomas

Thomas zijn pr wat vanmorgen nog op 107 cm stond was er weer 5 cm op vooruit gegaan met deze dikke 110+ dame! Geweldig wat een moment om mee te maken en dat al op de eerste visdag van het nieuwe jaar. Thomas heeft in ieder geval een van zijn goede voornemens al weer waargemaakt!

De middag was nog niet voorbij maar de resterende uren leverde helaas geen aanbeet meer op.
Maar het maakte allemaal niets meer uit wij hadden beide onze nieuwjaarsbak binnen en daarmee een prachtige start beleefd van een nieuw visjaar! Dat er nog maar veel van zulke dagen mogen volgen.

Ik wens dan ook iedereen voor 2015 een hoop mooie visavonturen toe en een hoop mooie vangsten, geniet van elk moment die onze hobby zo mooi maakt.

Comments are closed.