Mijn eerste meerval

, 5 april 2013, Reacties uitgeschakeld voor Mijn eerste meerval

Het begon allemaal een jaar of vijf geleden (2008). Ik zat te karperen op een stek aan de Maas waarvan ik al vaker gehoord had dat er meerval gezien of gevangen was. Precies tussen mijn beide lijnen in zag ik een meerval bovenkomen en met een staartslag weer in de diepte verdwijnen. ’s middags kwam een vismaat buurten en vlak nadat ik hem over het voorval verteld had zagen we de meerval nogmaals bovenkomen op mijn stek. Ik voerde nog wat extra vismeel boilies en viste nog tot laat in de avond door maar helaas geen beet gehad.

Aangezien ik al vaak met vismeelboilies op karper gevist had en nog nooit een meerval had gevangen moest ik iets anders verzinnen. Op internet las ik vele manieren om meerval te vangen. Aangezien ik werpend vanuit de kant viste koos ik voor wormen als aas. Ik kocht bij de hengelsportzaak speciale onderlijnen, lood, haken en dobbers, ook vond ik er potjes met Berkley nep-dauwwormen die er net echt uitzagen. Ik draaide op één van mijn baitrunner usa 4500 molens 22 honderdste gevlochten lijn. Dit leek me wel dik genoeg voor een meerval.

Een week later zat ik ’s morgens vroeg op dezelfde stek met een hengel met vismeelboilies en een hengel met mijn zelfgebouwde wormenmontage. De hele dag geen beet gezien en geen teken van de meerval van de week ervoor. Er stond een flinke wind dus had ik mijn oval zo opgezet dat ik geen zicht op mijn hengels had. Net na mijn avondmaaltijd kreeg ik een volrun. Ik verwachte dat het een karper op de boiliehengel was, maar toen ik opstond bleek het de hengel met wormen te zijn.

Op het moment dat ik naar de hengel toeliep dacht ik dat een karper of graskarper mijn wormen wel gepakt zou hebben maar toen ik aansloeg en de vis maar door bleef gaan wist ik genoeg. Dit moest wel een meerval zijn. Gelukkig kreeg ik na ongeveer 40 meter lijnafgifte de vis langzaam mijn richting opgedrild. Na ongeveer 10 minuten had ik hem onder de kant nu was het zaak om hem naar boven te krijgen zodat ik hem niet zou verspelen aan de stenen vooraan. Alles ging goed en toen ik hem zag zat hij binnen no time in mijn schepnet. Er ging een gil van vreugde over de maas. Yes!!!

Toen ik mijn vismaat belde om foto’s te komen maken geloofde hij me niet, maar nadat ik het hem drie keer verteld had wat ik in de bewaarzak had was hij snel ter plekke om foto’s te maken. Mijn eerste meerval was 123 cm en 17 kg en die dag zal ik nooit meer vergeten.

Ondertussen vis ik nu dus al vijf jaar geregeld op meerval dus ik zal hier nog wel vaker een verhaal posten over mijn technieken en vangsten.

Groeten en dikke vissen gewenst,

Roel van Duren

Comments are closed.