Op jacht naar groot wild

, 21 december 2013, Reacties uitgeschakeld voor Op jacht naar groot wild

dobbeTekst en foto’s: Arend Burger

Vandaag heb ik afgesproken met Patrick om een dagje te gaan doodazen vanuit de boot. De laatste keer dat ik met Patrick in de boot zat kwam er een serie mooie vissen in de boot dus de verwachtingen waren er zeker. Dat dit geen loze verwachtingen waren bleek later wel. Het enige verschil nu was dat we met onze boot gingen en niet met de zodiac van Patrick. Met windkracht 5 is dit toch niet echt lekker vissen zeg maar ;-)

Al vroeg ging de wekker en sleepte ik alles de auto in, nog even snel een broodje smeren en hop het gas erop richting Patrick. Daar aangekomen zag het er al verdacht donker uit in huis en na meerdere malen een telefoontje gepleegd te hebben nog steeds geen gehoor en alles bleef donker… Toch maar aan de bel gaan hangen dan om kwart voor 7 in de morgen… sorry pa en ma Van Asselt :-p

En ja hoor dan kwam dan toch een slaperige kop het raam uit steken, ‘***wekker’ klonk het over de straat en ‘ik kom eraan’. Niet veel later konden we met enige vertraging dan toch op weg naar het water.

Nog voor het licht was lagen we op de beoogde stek en konden de hengels te water. Al na 5 min was een van mijn dobbers welke vlak naast de boot lag verdwenen. Toen ik goed keek zag ik hem nog gaan onder de waterspiegel van het heldere water. Mooi gezicht blijft dat!

Contact zoeken en aanslaan maar, strak afdrillen i.v.m. de nabije steigerpalen en zo lag daar nog in het donker al de eerste vis in de boot, een mooie volgevreten vis van 97 cm een heerlijk begin!

Dikke 90’er om mee te beginnen…

Niet veel later was het mijn andere dobber welke uit het zicht verdween. Dit keer was het een leuke 80’er die zich aan een van de dikke aasvissen vergrepen had. Wel had de vis een lelijke wond op de buik waarschijnlijk van één van de zwartgevleugelde vissers. Na de hengels opnieuw te hebben ingegooid kregen we nog geen 10 min rust. Mijn dobber klapte omhoog, ging bijna plat liggen en schoof daarna hard onder. Zo wat klapte die er heerlijk hard op zeg, prachtige aanbeet! Dit voelde al meteen een stuk beter en na een stevige dril waarbij de uithalen van mevrouw snoek prima werden opgevangen door mijn Greys-stok schoof er een mooie pike over de rand van het net. Even meten en precies een meter. Die is maar weer binnen!

Mooie strakke metervis…

Zo nu eerst ff ontbijten, maar veel tijd had ik daar niet voor want ook bij Patrick was het nu raak. Even wat lijn geven, dan flink aanhalen en drillen maar! Ook deze vis deed goed haar best maar moest het even later toch afleggen tegen het materiaal van Patrick. Deze zat ook wel weer op de meter en na meting bleek ze 1.01 m te zijn met ook al een goed gevulde pens, top!

De eerste voor Patrick en meteen 101 cm…

Toen we de foto’s maakte merkte ik op dat ook één van mijn dobbers onder water verdwenen was, snel een laatste plaat en net toen ik de hengel oppakte kwam mijn dobber weer boven… balen tja you can’t catch them all. Snel even een check, aasvis zag er nog ok uit dus hup er weer in.

We tuurden naar onze dobbers en we zagen beiden prachtig hoe mijn dobber schuin wegzakte en weer boven kwam, nee niet weer he, maar de vis zat er nog aan want meteen schoof de dobber weer schuin weg en nu kwam ie niet meer boven. Een paar tellen wachten en het gevecht kon beginnen. Na de aanslag meteen een goed gewicht aan de andere kant van de lijn. Een vis die er meteen een flink schot uitgooide wat de slip van mijn baitrunner flink deed ratelen, heerlijk gevoel!

‘Zo dan dit is een betere hoor’ zei ik tegen Patrick en toen we haar voor het eerst zagen zei Patrick meteen ‘ja die is wel wat groter dan 101’ nog een keer dook ze onder de boot door waarna het net eronder ging. Zo dat is een bak zeg… Maar waar is mijn andere dobber dan.. juist ook weg. ‘Patrick hou hem even in het net deze land ik zo wel met de hand’ gekkenhuis dit! Ook deze vis voelde goed en gaf flink wat weerstand, toen ik de kans kreeg pakte ik der d.m.v. de kieuwgreep uit het water. Niet te geloven maar deze ging ook dik over de meter.

Een dubbel om van te dromen, Patrick schoot wat platen en ik mat ondertussen beide vissen op. De laatste mat 109 en de eerste 116, wat een dubbel zeg… te bizar. En dan de tekening op die grote bak, zelden zo’n mooie snoek gezien! Wat was en ben ik hier blij mee zeg!

Samen op de mat, big smile :-) Een dubbel om bij weg te dromen…

109 cm, de “kleinste” van de twee…

Wat een kop, wat een pens en wat een tekening, echt een beauty!

Nog ééntje van voren dan…

En uiteraard weer terug om de genen straks weer door te geven…

Wat een dag, de ochtend was nog niet eens voorbij en er stonden nu al 4 metervissen op het lijstje. Na nog een mooi gekleurde vis van precies 90 cm voor Patrick was het even later tijd om te verkassen.

Mooie geel gekleurde vis van exact 90 cm…

Aangekomen op de nieuwe stek was het al snel weer raak, een kleine rakker had zich vergrepen aan de voorn van Patrick.  Deze vis werd buiten de boot onthaakt en kon direct weer verder zwemmen.

Toch hadden we niet zoveel vertrouwen in deze stek en besloten we het een eind verderop te proberen. Een juiste keus zo bleek al snel toen Patrick al weer binnen 10 min met een kromme hengel stond. Strak afdrillen tussen de steigerpalen en scheppen die pike! Even opmeten en toch weer een meter rond. Metervis nummer 5 van vandaag en nummer 9 in totaal nu.

Metervis numero 5 van de dag!

Na deze vis wist ik twee vissen op rij vakkundig te lossen, geen bakken maar toch weer jammer. Natuurlijk mogen we eigenlijk helemaal niet klagen dus dat zal ik dan ook verder niet doen :-D

De derde aanbeet wist ik wel te verzilveren en met een leuke 80er kwam er een einde aan de ochtend. De middag verliep een stuk taaier met twee lossers van mijn kant twee vissen die wel bleven hangen en ook nog een vis van 91cm voor Patrick was de koek op.

Uiteindelijk dus de dag beëindigd met een totaal van 13 snoeken waarvan er vandaag 5 over de meter gingen en dan ook nog zo’n prachtige bak ertussen ik teken ervoor! Dit doen we straks in de kerstvakantie zeker nog eens dunnetjes over Patrick en dan maar hopen dat de big mamma’s er ook zo over denken.

Comments are closed.