Opening doodaasseizoen 2013/2014 – Arend

, 11 september 2013, Reacties uitgeschakeld voor Opening doodaasseizoen 2013/2014 – Arend

Tekst en foto’s: Arend Burger

Als de pepernoten weer in overvloed in de winkels liggen en de R weer in de maand is dan is het de hoogste tijd om je doodaasmateriaal weer van zolder te halen en er op uit te trekken! Dit is het moment dat de snoek zich langzaamaan naar de winterstekken gaat begeven en er mooie vangsten mogelijk zijn als je de trekroutes van de big mamma’s weet!

Doodaastijd…

Zo gingen Bert en ik vandaag ook weer voor het eerst op pad, de verwachtingen waren nog niet erg hoog, met de hoge temperaturen van de afgelopen tijd zal het nog wel niet zo storm lopen zeiden we tegen elkaar. Vol goede moed zaten we al vroeg in de auto op weg naar de beoogde stek. Daar aangekomen was het net licht en begon de zon voorzichtig wat tussen de wolken door te prikken.

Top aasvis van doodaas.nl…

Afgelopen week had ik nog even contact gehad met Dennis van doodaas.nl en hij had ons voorzien van een mooie voorraad dode voorns welke keurig verpakt en ingeseald bezorgt werden een dag voor de sessie. Ook had Bert nog een paar sardines liggen dus ook deze zaten in de aasbak. Het materiaal werd in orde gebracht en al snel vlogen de aasvissen door de lucht op naar de big mamma’s! Drie hengels werden voorzien van een dobbermontage en een van een bodemmontage. Nadat het aas op de daarvoor bestemde plek lag werd er eerst even een boterham genuttigd zodat we straks vol energie de strijd aan konden.

Al pratende passeerde de uitstekende vangsten van vorig jaar de revue en natuurlijk vroegen we ons af of we daar dit jaar weer aan zouden kunnen tippen. Bruut werden we even later gestoord door een volle fluiter van Bert z’n optonic. Snel werd de hengel van de steun gepakt en werd stevig de haak gezet. Zo dat was sneller dan we beiden verwachten, vrij snel kwam de vis in zicht en met 87 cm zeker geen verkeerde vis om je seizoen mee te openen!

 

 

Openingsvis voor Bert…

Openingsvis voor Arend exact een meter…

Na een foto gleed de vis weer terug het water in om de aanwezige witvis te gaan teisteren. Even de dobbers tellen: 1, 2, … 3 waar is nummer 3? Juist die was vertrokken met de noorderzon. Strak draaien en aanhalen en al snel stond ook ik in gevecht met mijn openingsvis, duidelijk een slagje groter dan de vis van Bert van zojuist. Na nog een laatste wilde poging waarbij de slip van de molen deed waarvoor ze gemaakt is en de vis nog even volledig het water uitkwam konden we het net onder de vis schuiven. Dat lijkt me wel een meter zei ik en jawel precies 100 cm, en dat als eerste vis van het seizoen, mij hoor je niet klagen!

Ik was nog bezig mijn vis weer wat op adem te laten komen toen ik al weer wat zenuwachtige piepjes hoorde van de optonic van Bert, het zal toch niet, wel dus! “Hange” klonk het van tussen het riet! Bert stond gewoon alweer een vis te drillen het moet niet gekker worden. Het lome bonken van de vis verraadde weer een groter kaliber. Toen de vis voor het eerst in zicht kwam wisten we het beiden… dat is de eerste 110 vis van het seizoen. Snel het net eronder, “yeaaaahh” klonk het over het water in the pocket!!! Snel werd de vis onthaakt en opgemeten 110 cm exact. Prachtig onze dag kon al niet meer stuk!

Prachtige pike van precies 110 cm…

De hengel werd voorzien van een nieuwe aasvis en nog geen kwartier later was het opnieuw Bert zijn optonic die het uitgierde, heerlijk dat geluid. Na de aanslag voelde het goed, nog beter dan die van net zei hij, het zal toch niet. De vis kwam vrij makkelijk mee maar toen ze ons in zicht kreeg vloog ze ervandoor, wat een powerrrrr! Met moeite kon de vis uit het riet gehouden worden maar alles ging goed en even later lag er een vis van 116 op de mat. Wat een dag zeg, en we hadden in het begin nog wel onze twijfels, nou die zijn inmiddels helemaal weggenomen!

116 cm, de klapper van de dag – 1

116 cm, de klapper van de dag – 2

116 cm, de klapper van de dag – 3

Bert was lekker op dreef! Toch ook maar een hengel van mij op de optonic dan en het aas richting de bodem. Deze keuze betaalde zich al snel uit in een jankende optonic. Na een felle dril stond ik met mijn tweede vis van de dag in handen, met 93 cm een mooie vis. Snel een paar platen en weer terug in haar element.

Geblokte 90’er…

Denk er bij de huidige temperaturen aan dat je de vis de tijd geeft om te herstellen, ze geven vaak nog alles tijdens de dril en soms hebben ze wat langer de tijd nodig om weer op adem te komen.

Er werd wat gedronken en gegeten en even later was het weer Bert die aan de bak mocht! Dit voelde weer als een forse vis. Keer op keer gierde de slip het uit en dook de vis de diepte weer in maar uiteindelijk moest ze het opgeven en kon ik de vis met behulp van het net landen en weer lag daar een snoek van formaat in het landingsnet! Na meting kwam deze vis ook op exact 110 cm en daarbij de 4e metervis van de dag en de 3e 110’er! Wat werden we verwend vandaag zo tijdens onze eerste sessie dit seizoen!

Bert zijn derde 110’er van de dag…

Na deze vis kreeg ik nog een aanbeet maar bij het zetten van de haak rolde de vis er al weer af, die mag nog even rond zwemmen tot de volgende keer. En die volgende keer die komt er snel, kan nu al niet meer wachten!

Doodazen, wij zitten er weer helemaal in!

Arend Burger

Comments are closed.