Pieken op het juiste moment

, 1 februari 2015, Reacties uitgeschakeld voor Pieken op het juiste moment

Tekst en foto’s: Arend Burger

Het was alweer ruim een maand geleden dat we samen in de boot zaten, toen een dag met harde wind, regen en weinig snoek. Vandaag waren de omstandigheden beter en na de topsessie van een week eerder met Erik waren onze verwachtingen hoog.

Aangekomen op de eerste stek was het nog goed fris en werd het net langzaam licht. De activiteit van witvis in het oppervlak was er in ieder geval al genoeg en nog geen 5 minuten later toen onze aasvissen net in het water lagen zagen we de eerste snoek ook al draaien. Aan de ene kant een goed teken maar aan de andere kant als je ze hier ziet jagen vang je ze meestal niet zo snel hoe gek dat ook mag klinken. En zo ook nu weer, meerdere malen zagen we snoek jagen, zelfs vlak naast onze aasvis maar pakken ho maar.

Verschillende dieptes werden afgevist maar er kwam geen reactie van de snoek. Wellicht waren de aanbeten na een uur of wat toch wel gekomen maar we besloten hier niet op te wachten en eerst maar eens een andere stek op te zoeken.

Geen slecht idee want nadat hier de dobbers te water gingen was het mijn dobber die al na een minuut of 7 onder plopte. Ik kon hem mooi volgen in het vrij heldere water, hij zwom mooi van ons af naar rechts. Dus strak draaien en contact zoeken, het voelde goed maar wel alsof ze voorin het lipje gehaakt was. Toen ze bovenkwam bleek dat inderdaad zo te zijn en bij de eerste de beste mogelijkheid ging dan ook het net eronder. Zo die is binnen! De eerste metervis lag op de mat, goed gevuld en na meting 101 cm. Die mocht even op de foto en daarna weer terug.

101 cm als eerste van de dag en al lekker vet!

101 cm als eerste van de dag en al lekker vet!

Ik had net opnieuw ingegooid toen Patrick zijn dobber uit het zicht verdween, helaas net toen hij strak draaide en aansloeg liet de snoek de aasvis weer los met als resultaat dat Patrick een gat in de lucht sloeg. Snel maar weer er in die aasvis, misschien dat ze nog een keer toe wilde happen. Maar vervolgens was het eerst weer raak bij mij tot drie keer toe werd mijn dobber hard onder water gerukt en ze bleven nu wel allemaal hangen. Drie vissen van 80-90 cm zagen even de boot van binnen en werden daarna zonder foto weer snel teruggezet. Toen was het raak bij Patrick, en deze keer hing de vis wel goed! Bleef lekker diep, kon wel weer eens een meter zijn! En inderdaad, eenmaal in het net zagen we het beiden, ook een metervis voor Patrick!

Ook Patrick zijn eerste van vandaag knalde meteen de meter over...

Ook Patrick zijn eerste van vandaag knalde meteen de meter over…

Hierna liep het goed door met de aanbeten en wisten we beide een paar 80’ers te vangen en Patrick nog een mooie 90’er. Toen die net in de boot lag was Patrick zijn tweede dobber ook weg snel terug die 90’er en eerst opnieuw drillen. Dit was weer een beste bak wist Patrick me te melden en dat bleek ook wel toen de vis even later voor het eerst boven kwam, nog een keer schoot ze weg maar bij de tweede keer dat ze het oppervlak doorbrak wist ik haar te netten. Zo die is binnen, mooie vis hoor en zeker 110+. Snel meten maar en inderdaad 111, helemaal top! Even een paar mooie platen en dan weer terug het koude water in.

Mooie lichtgekleurde bak van 111 cm...

Mooie lichtgekleurde bak van 111 cm…

Nog geen 5 minuten later was het wederom Patrick zijn dobber die hij in zijn ooghoek zag verdwijnen. De dobber was mooi te volgen net onder het wateroppervlak en na een seconde of 10 werd de haak gezet. Zag er weer goed uit, waren de metervissen ineens massaal aan het vreten geslagen? Het leek er wel op want ook dit was weer een dikke meter, iets minder massief dan de vorige vis van 111 maar eenmaal op het meetlint wel weer 110! Hoppe twee 110’ers in een half uur tijd, prachtig dit!

Het kan niet op weer een 110'er...

Het kan niet op weer een 110’er…

We zaten inmiddels alweer in de dubbele cijfers, waaronder vier metervissen, dus tijd voor een fikse borrel!

Tijd om te proosten...

Tijd om te proosten…

We hadden hem nog niet goed en wel achterover geslagen of plop daar ging mijn dobber weer. Deze keer was het echter de snoek die won en na een paar seconde al de haak loste, vrijwel direct daarna ook een aanbeet op de andere hengel en hetzelfde verhaal… tja je kunt ze niet allemaal vangen. Gelukkig kreeg ik al snel weer een herkansing en deze bleef gelukkig wel plakken! Wederom verscheen er even later een dikke metervis in het oppervlak, snel stak ik het net eronder en tilde de vis binnenboord, weer een mooie volgevreten vis en met 107 cm de tweede meter van vandaag voor mij.

metervis nummero 5 alweer...

metervis nummero 5 alweer…

Vrij kort hierop volgde voor mij nog een mooie 90’er welke ook even mocht poseren voor de camera.

Mooie strakke 90'er

Mooie strakke 90’er

Ook Patrick wist nog twee kleinere snoeken te vangen waarna de derde aanbeet op rij en daarna de dril er toch wel weer wat serieuzer uitzagen. De vis zwom richting de steigerpalen en de druk die Patrick zette kon het onvermijdelijke niet voorkomen… de vis zwom zich vast achter een paar palen, snel handelen nu… boot richting de palen sturen, hengel in de juiste hoek brengen en gelukkig ze zat er nog aan. ‘Flink kracht zetten nu Patrick anders is het gebeurd’ schreeuwde ik hem toe en zowaar de vis kwam mee tussen de palen door. Langzaam kwam ze naar boven en toen we haar zagen gaan op ongeveer een meter voor de boot langs zagen we pas wat een duikboot dit was… ‘WOW die is dik 120+ man’ Patrick was bang voor lijnbreuk omdat de lijn vast wat beschadigd was door het schuren langs de steigerpaal, maar alles verliep nu verder goed en bij de eerste poging die ik had ging het net eronder. Wat een bak was dit zeg, beide stonden we daar met een big smile in de boot, een prachtig moment. Snel werd de vis onthaakt wat gemakkelijk ging want ze zat mooi voorin gehaakt. Op de meetplank kwamen we tot 123 cm en na haar gewogen te hebben tot 30.5 pond!! Een verbetering van zijn oude pr met 1 cm! Wat een unit zeg! Ik schoot een serie platen want deze vis moest natuurlijk even goed vastgelegd worden!

Wat een bak, een prachtig nieuw PR voor Patrick!

Wat een bak, een prachtig nieuw PR voor Patrick!

Ook bij de release nog even een mooie plaat en daarna was het tijd om te toosten! Man wat een vis dat is wat je noemt pieken op het juiste moment!

En weer terug, zorg maar voor een hoop kleintje straks...

En weer terug, zorg maar voor een hoop kleintje straks…

De stek was even flink verstoord en de eerstvolgende 20 minuten kregen we ook geen aanbeet maar daarna begon het weer te lopen eerst kwamen er een viertal kleinere vissen binnenboord waarna ik tijdens een telefoontje met Dennis ineens weer beet kreeg en even later aansloeg op een serieuzere vis. Al snel werd duidelijk dat het weer om een metervis ging, ze zijn er weer :-)!
Deze was wel een stuk minder volgevreten dan de voorgaande metervissen maar zeker een plaatje waard!

Bruingeel gekleurde metervis

Bruingeel gekleurde metervis

Een nieuwe aasvis werd op de dreg geprikt en toen de dobber er weer in lag duurde het een minuut of 10 voordat die weer onder water verdween. Een paar seconden wachten en aanhalen maar weer. Meteen ramde ze door de slip heen zo dat kon wel eens een hele beste zijn, hengel hoepeltjekrom en een hele beste weerstand. Maar moeilijk kreeg ik d’r dichterbij totdat ze zelf wat mee begon te zwemmen mijn kant op. Toen ze even later bovenkwam viel het toch enigszins mee geen 120 bak maar zeker een mooie moddervette metervis. Patrick schoot een paar fraaie platen, waarna ik haar weer terug liet glijden het water in.

Moddervette, en supersterke vis!

Moddervette, en supersterke vis!

Niet veel later mocht Patrick nog een keer aan de bak en ook deze vis knalde weer over de metergrens heen! Wat een bizarre dag weer zeg, dit was alweer de 20e snoek en de 9e metervis van vandaag.

Mooi getekende slanke metervis!

Mooi getekende slanke metervis!

De aasvissen daar waren we inmiddels doorheen, maar gelukkig heb ik als back-up altijd een vaste stok en een emmertje lokvoer en maïs bij me. Dus werd de aasvis opgezocht en eenmaal gevonden was het eerst aasvis tikken. Uiteraard gingen ook de snoekhengels toen het kon weer uit en al snel was mijn dobber spoorloos verdwenen. Een mooie 90’er werd even later geland en mocht even poseren voor de camera.

Tussen het aasvissen vangen door...

Tussen het aasvissen vangen door…

De aasvissen die ik ving waren nog niet van het gewenste formaat en dus werd er verder gezocht, toen ik ze eenmaal gevonden had liep het goed en al snel zat de emmer goed vol.

Alle hengels werden opnieuw beaasd en gingen voor het laatste half uur van de dag nog een keer overboord. Zo wild als vanmorgen was het nu niet meer maar toch wist Patrick nog een leuke 90’er te vangen en daarmee sloten we de dag af!

De afsluiter van vandaag...

De afsluiter van vandaag…

Met een totaal van 22 snoeken waarvan er 9 over de metergrens gingen en dan ook nog eens een nieuw pr voor Patrick, ja dan kan je gerust stellen dat het een topdag was! Eentje voor in de boeken, en gelukkig is het seizoen nog niet over :-). Het was weer gezellig maat, dit gaan we zeker nog eens over doen en als het even kan weer met zo’n dikke 30+pond bonus!

Comments are closed.