Tuinieren met softbaits

, 3 augustus 2015, Reacties uitgeschakeld voor Tuinieren met softbaits

Tekst en foto’s Arend Burger

Het was alweer een hele poos geleden dat ik samen met Erik de snoeken belaagd had. Eerst was daar het gesloten seizoen en daarna de geboorte van onze dochter Ilse, maar vandaag was het dan eindelijk tijd voor de eerste visdag samen dit seizoen. Daar waar we in de winter nog de aasvis opzochten en de snoek die hierom heen lag belaagden met doodaas werd er nu gezocht naar plantenbedden en werden deze uitgekamd met softbaits. Aangezien er op sommige stekken meer planten stonden dan bij ons in de tuin had het af en toe wel wat weg van tuinieren ;-) Maar dan wel van het leuke soort! Speciaal voor deze visserij had ik een nieuwe set bij me van DAM de SLR 2.70 60-80-gr. met daarop de DAM Quick Effzett FZ1-830 werpmolen welke vandaag uitvoerig getest zou gaan worden.

DAM de SLR 2.70 60-80-gram met daarop de DAM Quick Effzett FZ1-830 werpmolen

Ideale set voor deze visserij zo bleek aan het eind van deze dag…

Al vroeg arriveerden we bij de trailerhelling het zou vandaag met max 15 graden niet al te warm worden en dat was nu al te merken, de wind viel gelukkig reuze mee en de windkracht 4 die voorspeld was was er in ieder geval nog niet. Snel het water op dus en als een speer naar de eerste stek van vandaag. We begonnen met werpen omdat dat gewoonweg een stuk leuker en actiever is dan heel de dag trollen. Na een minuut of 10 was er de eerste tik bij Erik en na inspectie zat er inderdaad een jaap in zijn hagelnieuwe softbait, inderdaad dat was er een. 5 minuten later was het wel raak en een snoek van een cm of 75 mocht even later weer terug de planten in. Ook bij mij was het hierna binnen 10 minuten raak een kleine rakker miste eerst, waarna ze 2 meter verder nogmaals toesloeg en nu hing ze wel. Beiden waren we van de 0 af en dat al in een half uur vissen.

En zoals het wel vaker gaat na een snelle start viel het ook nu ineens stil nog een paar tikken kreeg maar blijven plakken deden ze niet. Dus besloten we te verkassen naar stek nummer twee van de dag. Het voordeel van het grote water is dat er stekken in overvloed zijn en je daarom eigenlijk nooit uitgevist raakt. Op de tweede stek aangekomen was het wederom Erik die al weer snel een aanbeet wist te verzilveren van een leuke 70er en kon daarnaast ook nog een losser kon noteren. Ook hier leek de rest nog wel te slapen en dus werd er verkast naar stek nummero 3 van vandaag. Aangezien er door Erik een toiletbezoek gebracht moest worden trolden we door de haven richting de wc, hierbij loste Erik op de heenweg een mooie 80er en ving ik een mooie vis van eind 80 op de weg terug. Bij het trollen viel de lijn slap waarna er een droge tik volgde, heerlijke aanbeet en een heerlijke dril volgde, deze vis was in topconditie en vocht voor wat ze waard was.

Sterke vis van eind 80 cm...

Sterke vis van eind 80 cm…

Toen we weer op het meer zaten stapten we weer over op het werpend vissen, bij Erik ging het nu hard. Al bij één van de eerste worpen zagen we hoe een dikke 90+ snoek op het laatste moment vanonder de boot omhoog kwam en zich vol op zijn softbait stortte! Helaas bleef ze niet plakken. In korte tijd loste Erik nog twee vissen waarna nummer 4 en 5 wel bleven hangen. Wederom geen buffels maar actie genoeg in ieder geval vandaag! Niet veel later kreeg ook ik weer een paar kansen en wist deze ook vakkundig om zeep te helpen… Even wat meer concentratie dus en eerst nog maar een stukje trollen langs de vaargeul. Dit leverde voor Erik een mooie beuk op. Maar de hengel met daaraan de shadclone ging lang niet zo krom als we hoopten en ook dit bleek later ‘slechts’ een 70er. Hierna bleef het stil aan de getrolde aasjes en omdat dit niet het gewenste resultaat opleverde besloten we toch weer te gaan werpen. Dat ik dit gewoonweg niet vaak genoeg doe bleek wel want ik begon mijn rug inmiddels aardig te voelen. Ondanks dat stond ik op scherp daar hadden de eerdere missers, lossers en volgers tot de boot wel voor gezorgd inmiddels!

Na een minuut of 5 was daar weer een pike die vol voor de langzaam binnengeviste softbait ging. Een puntgave vis van net 80 cm werd snel onthaakt en mocht direct weer zwemmen. Bij de gedachte dat er nog wel een grotere zou komen werd de foto even achterwege gelaten. En binnen 10 minuten was het weer raak beiden zagen we de vis vanaf de zijkant vol op de softbait klappen in het heldere water, een prachtig gezicht. Dit voelde direct al een stuk beter en mijn nieuwe set werd even flink beproefd. Een heerlijke dril waarbij de vis onder de driftzak en de boot door vloog en ik met kunst en vliegwerk de dril uiteindelijk in mijn voordeel wist te beslissen. Na meting bleek ze de meter niet te halen maar met 95 cm een heerlijke pike!

tuinieren met softbaits

Heel gaaf die visuele aanbeten ondiep tussen de planten…

Ik nam even een slok drinken en Erik viste lekker door wat al snel resulteerde in een geweldige aanbeet waarbij de snoek het aas in het oppervlak tussen de planten vandaan plukte vlak voor de boot en direct de planten weer in knalde gaaaaaf! Ook voor Erik was de eerste 90er van de dag een feit!

Ook voor Erik de eerste 90er van vandaag

Ook voor Erik de eerste 90’er van vandaag…

Een eindje verderop was het opnieuw raak en ook deze vis griste de softbait net onder het oppervlak vandaan. Wat een gave visserij is dit toch, ook dit was er weer eentje van een beter formaat maar nadat ze nog ff vol door de planten was geragd gaf ze het dan toch op. Even later kon ik met 90er nummer 2 op de foto!

Gespierde 90+ vis

Gespierde 90+ vis

Zo vang je eerst een serie kleinere vissen en liggen er dan ineens 3 mooie 90ers in je handen, ze waren goed los nu! Nu was Erik weer aan de beurt en na de woorden ‘hier vangen we er meestal ook wel een’ uitgesproken te hebben voegde hij meteen maar de daad bij het woord en harkte een leuke 80er tussen de planten vandaan, leuk moment en alweer vis nummer 12 van vandaag en de ochtend was pas krap voorbij.

Even ging het gas er weer op richting het volgende plantenbed en binnen no time vlogen de softbaits weer door de lucht, never change a winning plan! Na een misser voor mij was het bij Erik na een volger die niet wilde happen van een cm of 90 nu wel goed raak! Ook dit zag er weer goed uit en de hengel ging lekker krom. Wat zijn ze heerlijk sterk op het moment, en wat gaan ze hard! Gelukkig bleef ook deze vis plakken en mocht ook Erik even later met zijn tweede 90er van de dag poseren! Met 96 cm de grootste vis tot nu toe.

The biggest one of the day for the captain himself!

The biggest one of the day for the captain himself!

Kort hierop wisten we beiden nog een paar kleinere snoeken te vangen welke ook vol voor de hoog geviste softbaits gingen. Na deze vissen was het tijd om de innerlijke mens wat te verzorgen en dus werd de pan met hamburgers tevoorschijn getoverd en ik trok voor ons beiden een welverdiend biertje los! Even genieten van de vissen die we al hadden gevangen en ondertussen een dobbertje met een dooie aasvis eronder overboord. Hier was vandaag geen interesse voor maar dat vonden we niet zo erg konden wij tenminste even rustig onze broodjes hamburger wegwerken.

Toen de afwas gedaan was ging het gas er weer op, we hadden nog twee stekken op het oog voordat we van het water afgingen. Op de eerste stek wisten we tijdens de eerste drift twee snoeken van een cm of 60 te vangen die blijkbaar geen moeite hadden met een forse softbait. Tijdens de tweede drift over deze stek pakte ik nog een leuke 70er met een flinke jaap van waarschijnlijk een bootschroef op zijn zij.

De laatste stek vlak bij de trailer leverde voor Erik nog een leuke 70er op en daarna was het met nog twee volgers die vlak voor de boot gewoon weer omdraaiden gedaan met de pret. Met 19 snoeken op ons lijstje en een heleboel actie van vissen die volgden losten of misten was het weer een topdag op het water. En mijn nieuwe set voor deze visserij had de test met vlag en wimpel doorstaan, daar ga ik nog veel plezier mee beleven.

Comments are closed.