Warmdraaien voor de winter!

, 18 oktober 2014, Reacties uitgeschakeld voor Warmdraaien voor de winter!

Tekst en foto’s: Arend Burger

Arend eerste sessieDe temperatuur buiten is nog steeds zeer aangenaam voor de tijd van het jaar, soms al wat koudere nachten maar overdag nog regelmatig rond de 20 graden en dus sta je ‘s middags maar zo weer in je T-shirt te vissen. Dat de snoeken er maling aan hebben dat bleek vandaag.

Ik lag nog op bed toen ik naast me dacht de wekker te horen, maar het was een whats app van Erik: “Al wakker”? Ik schrok me wild, keek op de klok en zag daar dat ik al aan het water had moeten staan… Het overkomt iedereen wel eens en als je dag eenmaal zo begint… maargoed snel naar beneden de auto volladen even wat drinken en ik kon weg. Aangekomen bij het water had Erik de boot er al in liggen en kon ik direct instappen, dat was dan ook het enige voordeel, want het nadeel was dat we het eerste uur van onze visdag kwijt waren. Maar vol goede verwachtingen bliezen we even later over het water richting de eerste stek.

Hier aangekomen werd er gezocht naar aanwezige scholen witvis toen die gevonden was gingen de aasvissen te water. Je kon al goed zien dat de witvis behoorlijk aan het samenscholen was een teken van het naderende najaar. Op deze plek moest snoek liggen nu de witvis zo massaal aanwezig was. En dit vermoeden werd niet veel later bevestigd toen Erik zijn dobber onder het wateroppervlak verdween. De vis bood goed weerstand maar moest het even later toch afleggen en zo kon Erik even poseren met de eerste rover van de dag, een mooie 90’er en daarmee een prima start.

Strakke 90'er, een prima start...

Strakke 90’er, een prima start…

Na deze snelle start bleven verdere aanbeten uit en besloten we een andere stek op te zoeken. Weer op zoek naar een flinke school witvis en deze keer bleven we aan de buitenkant van de school. Dobbers het water in en ook hier hoefden we niet lang te wachten. Erik kreeg twee aanbeten vlak achter elkaar en bij mij wist een snoek met een harde tik op de dobber de aasvis van de dreg te tikken. De aanbeten van Erik zetten wel goed door en hadden allebei het verwachte resultaat, namelijk snoek op de mat :-) Hierna mocht ik aan de bak toen mijn dobber met een harde plop onder klapte. Een sterke vis welke duidelijk al wat aasvis in zijn pens had zitten maar welke net een paar cm te kort kwam voor de metergrens.

Een sterke vis met duidelijk een dikke aasvis in de maag...

Een sterke vis met duidelijk een dikke aasvis in de maag…

Hierna ging het om en om, soms zo snel dat terwijl we foto’s maakten van de zojuist gevangen snoek een andere dobber al weer onder plopte. Snel handelen dus, en elkaar assisteren waar nodig. Dit alles liep perfect en we wisten vrijwel alle aanbeten te verzilveren, hoezo een goed team! Niet alle vissen gingen op de foto omdat er gewoonweg de tijd niet voor was en sommige vissen werden buitenboord onthaakt.

De aanbeten liepen lekker door...

De aanbeten liepen lekker door…

Het middaguur waren we inmiddels gepasseerd en het werd dan ook tijd voor een paar broodjes hamburger a la Erik. Want zonder zul je deze man niet snel aantreffen op het water. Man, dat ging er goed in zeg! Kort werd de voorafgaande ochtend nog even doorgenomen en het plan voor de middag werd gesmeed!

Eigenlijk verliep de middag niet veel anders dan de ochtend en werd er op elke stek wel vis gevangen. De metervissen lieten zich echter nog niet zien, maar met de opvallend sterke 90’ers hadden we niets te klagen. Hengels die krom gingen tot in het handvat en een slip die het uitgierde het klonk ons als muziek in de oren.

Ook in de middag bleven ze maar komen...

Ook in de middag bleven ze maar komen…

Op de laatste stek van de dag moest het gebeuren en al snel was het mijn dobber die verdwenen was, strak draaien, contact zoeken en aanslaan. Voelde goed, sterke vis weer en wederom een mooie 90+ vis die even op de foto mocht.

Beresterke 90'ers waren vandaag in de meerderheid...

Beresterke 90’ers waren vandaag in de meerderheid…

Hierna was het Erik zijn dobber die wegplopte en na de aanslag was zijn reactie: dit is een kleintje, tuurlijk Erik zei ik dat zijn altijd de grootste ;-)

De vis kwam boven maakte bijna een salto en inderdaad dit was geen kleintje, zeker een mooie metervis. Nog een paar keer trok ze de hengel goed krom en stelde ze Erik op de proef maar even later ging dan toch het net eronder en lag ze in de boot. Zo dan die is binnen, even meten en met 109 cm de grootste vis van vandaag.

109 ERIK

Met 109 cm een Prachtige bonusvis zo aan het eind van de middag...

Met 109 cm een Prachtige bonusvis zo aan het eind van de middag…

De teller stond inmiddels op 25 snoeken en met nog een half uurtje te gaan zat er nog wel wat in het vat, als de snoeken tenminste nog een beetje wilden meewerken. En dat deden ze want in het laatste half uur wisten we nog 4 vissen te vangen waarvan twee 80’ers een 90+ en een tweede meter+ voor Erik.

Beide nog een mooie vis om deze visrijke dag mee af te sluiten...

Beide nog een mooie vis om deze visrijke dag mee af te sluiten…

Met deze eindspurt wisten we het totaal voor vandaag op 29 snoeken te brengen een prachtig aantal. Volgende keer maar twee wekkers zetten zodat ik me niet verslaap en kijken of we dan misschien met een uur extra vistijd de 30 aan kunnen tikken! En wie weet dan ook de eerste doodaasbuffel van het seizoen in de boot, want dat is als het zo door gaat met deze aantallen alleen een kwestie van tijd!

Comments are closed.