Werpend vissen op groot water met (visgids) Erik Visser

, 11 juni 2014, Reacties uitgeschakeld voor Werpend vissen op groot water met (visgids) Erik Visser

Tekst en foto’s Arend Burger

Het plan was eigenlijk om samen Erik voor het sluiten van het seizoen nog een keer te gaan doodazen, maar omdat dat niet lukte vanwege een volle agenda werd er een dag geprikt in de eerste week na de opening van het nieuwe seizoen. Vandaag moest het gaan gebeuren. De weersvoorspelling zag er goed uit, een beetje te goed zelfs misschien qua temperatuur voor vriend snoek. Dus vroeg beginnen dan maar. Om half 5 stapte ik de auto in om een half uur later aan te komen bij het water.

Het beloofde een prachtige dag te worden.

Het beloofde een prachtige dag te worden.

Hengels visgidsAangekomen bij de trailerhelling werd ik verwelkomd door een hevig schuddende auto… die waren er al vroeg voor opgestaan ;-) iets verderop parkeren maar.. niet veel later kwam ook Erik aanrijden en konden we gaan traileren, alles verliep vlotjes en om iets voor half 6 lagen we op de eerste stek. Werpend plantenvelden en taluds afvissen was de bedoeling vandaag en daar begonnen we dan ook mee. Het water lag er prachtig bij planten hier en daar al tot aan het oppervlak en een mooi kabbeltje van de wind eroverheen. Ondanks de perfecte drift met behulp van de driftzak en alles wat we probeerden kregen we op de eerste stek niet veel meer actie dan een volger en een overmoedig snoekje van ongeveer 38 cm die wel bleef plakken. Op naar stek twee en met 50 pk ging dat als een speer!

Een mooi plantenveld op de rand van het talud zag er veelbelovend uit en de eerste snoek liet dan ook niet lang op zich wachten. Met een harde beuk vlamde ze vol over mijn kunstaas heen, heerlijk daar kwamen we voor! Na een leuke dril waarbij de hengel een paar keer met de top het water inging kon ik de eerste fatsoenlijke snoek van de dag vangen, een mooi getekende vis van precies 90 cm.

Arend met visgids Erik

Nog geen 5 min later merkte Erik op dat het nu dan wel zijn beurt was, en hij werd werkelijk op zijn wenken bediend want nog geen 2 seconden later stond hij met een kromme hengel, prachtig!
Iets kleiner dan de vorige vis maar wel iets beter in het vet en ook deze vis wist een mooi gevecht te leveren.

Visgids Erik (2)

Sterke vissen die de hengels tot in het handvat krom trokken.

Sterke vissen die de hengels tot in het handvat krom trokken.

Na deze twee vissen geen actie meer en dus volgas naar de volgende stek. Ook hier kregen we een aantal volgers tot aan de boot maar happen ho maar. Tot er één besloot toch even mijn kunstaas aan te vallen wat resulteerde in snoek nummer 4 van de dag even later wist ook Erik er één bij te vangen en loste vlak voor de boot nog een mooie 40er baars op de jerk.. helaas. De volgende stek lag een eind verderop dus besloten we daarheen te trollen met een biertje in de hand. Onderweg wisten we beide nog een vis te vangen welke in het water naast de boot werden onthaakt.

Op de volgende stek was het beduidend helderder dan op de stekken van eerder die ochtend. Wat resulteerde in een paar volgers, een fraai gezicht maar nog mooier als ze wel je kunstaas vlak voor de boot attaqueren natuurlijk! Toch maar weer terug naar het wat troebeler water en dat bleek de juiste keus. Ik kreeg al snel een volger die zelfs met zijn bek het water uit wam om mijn kunstaas te pakken te krijgen. Maar ik trok het net te snel het water uit, snel weer een worpje en laten afzinken, omhoog tikken tik, tik, boem daar was hij dan toch nog, we zagen beide hoe deze snoek vol over het kunstaas schoof, gaaf! En nog een mooie ook! Na een korte dril, kon ik der landen en mocht ze even op de foto.

Leuke snoek midden op de dag.

Leuke snoek midden op de dag.

Na deze vis eerst weer even de zonnebrand erbij en een koud biertje, onmisbare ‘attributen’ vandaag ;-) Niet veel later weer een volger welke tot een paar keer toe tot enkele centimeters achter het kunstaas aanzwom maar helaas niet toehapte.

Visgids Erik vangt snoek

Nog 3 stekken te gaan met al 8 snoeken in de boot, niets te klagen. Bij de volgende stek aangekomen kregen we al snel een aantal volgers, ze zaten er dus moest er hier zeker wel een visje te vangen zijn, kort daarop werd Erik zijn swimbait onderschept en na een leuke dril konden we nummer 9 van de dag bijschrijven.

Vrijwel direct daarna een snoek die mijn kunstaas schampte en net de haken wist te missen. Het was inmiddels 19.00 uur geweest en we werden wat minder scherp dus tijd om wat te eten. Na een warme hap van de lokale snacktent konden we er weer tegen aan voor het laatste uurtje van de dag. En dat Erik weer scherp was liet hij zien door op de valreep nog even een mooie vis te pakken die zich vol overgave op de jerk had gestort! Lang bleef ze diep, dit moest wel een betere vis zijn. En dat bleek ook even later toen ze boven kwam.

Een pracht van een afsluiter van een even zo prachtige dag!

Een pracht van een afsluiter van een even zo prachtige dag!

Uiteraard werden er nog de nodige ‘laatste’ worpen gemaakt en na een kwartier besloten we toch terug naar de helling te gaan. De dubbele cijfers waren gehaald vandaag en met zeker nog een 10-tal volgers behoorlijk wat actie gehad. Een dag die zeker voor herhaling vatbaar is en wie weet de volgende keer een keer de snoekbaarzen belagen!

Topboot en topvisgids!

Topboot en topvisgids!

Ook een keer een dagje mee met Erik achter de rovers aan kijk dan eens voor meer info op: www.visgids-friesland.nl – Fanpage Facebook: http://tinyurl.com/qxg5rmz

of mail naar: vissenmeterik@hotmail.com

Comments are closed.