Ice Fishing 2013

, 18 februari 2013, No comments

Gisteren was het dan zover, na de nodige voorbereiding en uiteraard wachten tot het ijs dik genoeg was ging het dan toch gebeuren… Ice Fishing 2013! Samen met Bert trok ik er al vroeg op uit, eerst even de ruiten van de auto krabben en toen in het donker richting het ijs.

Daar aangekomen was het natuurlijk spannend of we er wel of niet op konden staan. Voor de zekerheid hadden we een touw meegenomen om ons te zekeren. Want veiligheid staat natuurlijk voorop! Voorzichtig werd het ijs betreden en met hier en daar nog wat gekraak onder onze voeten schoven we voorzichtig verder. De eerste wakken werden geslagen met de bijl, het ijs was toch al zo’n 6 cm dik dus dat moest wel goed gaan.

Niet te missen gereedschap bij het ijsvissen!

De hengels werden klaargemaakt en de eerste aasvissen verdwenen al snel in de wakken. Altijd een prachtig gezicht zo’n dobber in zo’n wak, en natuurlijk nog mooier als deze even later keihard onder plopt!

Opstelling van vandaag

Na een half uur was het zover. Ik stond naast het vak toen mijn dobber letterlijk onder naast mijn voeten onder schoot en onder mijn voeten verdween. Snel werd de hengel opgepakt en de haak gezet, een mooie snoek knokte voor wat ze waard was, even kwam de vis in het wak kijken en klapte net zo hard weer weg. Twee seconden later viel de spanning weg… en was alles wat ik uit het wak naar bovenhaalde een gehavende aasvis… balen zeg dat was toch een mooie vis.

90’er ijssnoek

En weer terug…

Hierna was het Bert zijn dobber die verdween onder het ijs, even wat lijn geven en aanslaan maar. Na een korte dril kwam de tweede snoek van de dag op de mat kijken. Snel een plaatje en weer terug het ijswater in.

Tachtiger met een oude oorlogswond

Om het kwartier moesten we de wakken ijsvrij maken want het vroor behoorlijk door vandaag. De hele dag kwam het niet boven -4 graden uit. Bevroren lijnen, dichtgevroren ogen van de hengels en dobbers die vastgevroren in het wak stonden.

Ijsvissen en dobbers, een mooi verschijnsel…

Even wat te eten en te drinken pakken uit de auto. Ik had mijn eerste broodje net op en met een harde plop schoot mijn dobber de diepte in. Dat andere broodje kwam straks wel  8-) de hengel werd opgepakt en de bevroren lijn losgemaakt van de molen. Even wat lijn geven en de haak werd gezet, voelde al goed en toen de vis voor het eerst in het wak naar boven kwam zag ik het al dit was een ‘wakbak’ even werd het nog spannend toen de snoek nog een keer vol door de slip ging en weer het ijs onder schoot de hengel ging voor de helt het wak in om de snoek af te remmen. Hierna werd de snoek weer rustig naar boven gehaald en kon de handlanding ingezet worden. De eerste greep was mis maar bij de tweede poging had ik haar goed vast en even later stond ik met een prachtige vette snoek in mijn handen. Hier waren we voor gekomen, super dit!!!

Prachtige moddervette wakbak!

Nog ééntje omdat ze zo mooi is…

Na de plaatjes ging ook deze vis weer netjes terug het wak in mij met een big smile achterlatend.

Release van de wakbak

Een kwartier later was het Bert zijn dobber die langzaam onderging, na een mooi gevecht stond ook hij even later met een mooie vis in zijn handen. De dag kon al niet meer stuk allebei hadden we een paar mooie vissen gevangen.

 

Prachtig getekende snoek voor Bert

Hierna kreeg ik nog een aanbeet maar deze liet het aas vroegtijdig los, omdat de lijn helaas was vastgevroren aan het ijs. Tijd voor een lekker bakje choco, dat ging er goed in met deze kou.

Onlosmaakbaar verbonden met de huidige weersomstandigheden

Nadat we de warme choco achterover hadden geslagen was het wederom mijn dobber die wegklapte. De vis kwam snel boven en mocht even poseren voor de camera, snoek nummer vijf was binnen.

Hierna kregen we allebei nog een aanbeet maar beide vissen rolden helaas van de haak en dus bleef de score ongewijzigd en gingen we aan het eind van de dag met een goed gevoel richting huis.

Missie Ice Fishing 2013 was geslaagd!

Leave a Reply