Statisch

Binnen de doodaasmontages voor het statisch doodaasvissen bestaan meerdere varianten, bijvoorbeeld: de doodaasmontage gemaakt van staaldraad, titanium en fluorcarbon. Zelf maken wij doodaasonderlijnen van staaldraad. Benodigdheden voor de doodaasmontage gemaakt van staaldraad:

                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Hoe te maken- knip met het schaartje zo’n 70 cm staaldraad af. Schuif een sleeve op het staaldraad en vervolgens een dreg. Haal het uiteinde van het staaldraad terug door de sleeve. Trek de sleeve zover aan totdat een lusje van circa een halve centimeter overblijft. Duw het kortste deel van het staaldraad weer door de sleeve, totdat een hele kleine lus ontstaat. Knijp hierna met een sleevetang het geheel plat. Knip het overtollige staaldraad af en schuif indien gewenst een trace crimp cover over de sleeve. Schuif daarna weer een sleeve en daarna weer een dreg op het staaldraad. Haal het uiteinde van het staaldraad weer door de sleeve waardoor er een lusje ontstaat waarin de dreg hangt. Knijp de sleeve weer goed aan. Schuif indien gewenst een trace crimp cover en een derde sleeve op het staaldraad en vervolgens een wartel op het staaldraad. Duw het uiteinde weer door de sleeve en haal dit er weer een keer doorheen. Knijp de sleeve weer stevig aan en knip het overtollige staaldraad kort af. Schuif vervolgens de eventuele trace crimp cover over de sleeve. De takel is nu af. Indien gewenst kan ook een schuivende neushaak worden gemonteerd op de takel.

Indien het zelf maken van een doodaasmontage niet tot de opties behoort kan er voor worden gekozen om kant-en-klare doodaastakels te kopen. Spro heeft meerdere varianten van doodaastakels op de markt gebracht.