Statisch op jacht – tips van Arend

, 3 augustus 2012, Reacties uitgeschakeld voor Statisch op jacht – tips van Arend

Bewegend, reflecterend, ratelend, kunstaas is tegenwoordig te krijgen in alle geuren en kleuren. Jerkend, verticalen, werpend, slepend, het is ook nog eens op allerlei manieren te vissen. Toch zweren wij bij het vissen met doodaas in de koudere periodes om zo de grootste snoeken voor de camera te krijgen.

Tanden showen

Uitrusting
Maar voordat je zo’n doodaassessie start gaat er natuurlijk de nodige voorbereiding aan vooraf, daarom nu eerst wat over het materiaal. De hengels die we gebruiken zijn meestal karperhengels van 2.5 lb met deze hengels kan je de vis soms net wat meer in de richting dirigeren waar jij hem hebben wilt en ze vangen de uitvluchten van de snoek mooi op. Als molens kun je het beste een paar goede baitrunners pakken uit de 4000-serie. Dit is toch wel een musthave voor het doodaasvissen, omdat je soms met de dobber maar soms ook met lood op de bodem vist.

De lijn op de molens is een dyneema met een dikte van 0.30 mm wat je zeker nodig hebt bij een serieus grote vis. Onderlijnen maken we zelf zodat we zeker zijn van de kwaliteit en als haken gebruiken we dreggen maatje 2 van Gamakatsu.

De dobbers moeten goed zichtbaar zijn ook bij harde wind, bij golfjes op het water en op grotere afstand. Kies daarom voor een dobber met een mooie flag erop bijvoorbeeld de Greys Prowla Super Sight Dart. Voor de bodemvisserij komt er in plaats van de dobber een hoekafhouder met afhankelijk van de stroming 20-40 gram lood boven de onderlijn.

Nog een paar dingen die zeker niet mogen ontbreken in je uitrusting zijn:
-Een groot schepnet, liefst rubber gecoat, zodat je dreg er niet in vastslaat
-Een onthaakmat zodat de vis geen onnodige beschadigingen oploopt
-Een lange onthaaktang van zeker 40 cm, zodat je ook bij een snoek die wat groter is makkelijk de haak uit zijn bek kunt halen zonder je handen open te halen aan de messcherpe tanden
-Een kniptang, al sla je nog zo snel aan het kan voorkomen dat de snoek bijna direct slikt. Het heeft dan geen zin om aan je onderlijn te trekken om je haak terug te krijgen en zo de snoek ernstig te beschadigen. Knip de onderlijn door en na een week is de snoek deze haak weer kwijt
-Een meetlint
-En natuurlijk een fotocamera om je vangst vast te leggen voor het nageslacht!

We hebben het al verschillende keren meegemaakt dat er tijdens onze sessies iemand naar ons toe kwam met de vraag of wij een goed landingsnet hadden en dan aangekomen bij hun stek bleek dat ze ook geen onthaakmat bij zich hadden en geen fotocamera om de vangst vast te leggen bij hun hadden. Vandaar dat we deze zaken hier even noemen. Denk er dus aan dat je deze attributen bij je hebt als je grote vissen verwacht!

Voldoende voorns

Zorg ook voor voldoende aasvis, dode voorn of baars vers of ingevroren. Maar onderschat ook zeker de waarde van zeevis als aas niet, al vaak heeft dit onze dag gered als de snoeken passief en lastig te vangen waren. Denk bij zeevis bijvoorbeeld aan een hele of halve makreel, een sardine of een fikse haring!

Aasvissen zijn niet te snel te groot

Groeten, Arend Burger

 

Comments are closed.