Thimon en Timon

, 6 november 2013, Reacties uitgeschakeld voor Thimon en Timon

Even voorstellen…
Wij zijn Thimon en Timon. 22 en 24 jaar oud en komen uit het zeer waterrijke en mooie Zwolle. Wij zijn twee ontzettend goede vrienden, al jarenlang! Gepassioneerd voor alles wat er in het water zwemt en te vinden is. De natuur en het water is ons vertrouwd, daar zijn we bijna dagelijks te vinden. We zijn er beiden mee opgegroeid. In het drukke dagelijkse leven werk ik (Thimon) in een distributiecentrum van de grote supermarktketen Albert Heijn. Dit doe ik voornamelijk ’s nachts. Het voordeel daarvan is veel vrije tijd. Deze tijd stop ik natuurlijk in het vissen. Ik (Timon) ben werkzaam als installatiemonteur. Ik heb een fulltime baan en iets minder tijd om te vissen. Meestal ben ik dan ook aangewezen op het weekend. Dan probeer ik zoveel mogelijk samen met Thimon onze sessies te plannen. Onze voorkeur ligt voornamelijk bij het vissen op karper en snoek. En dan in het speciaal: statisch karpervissen, statisch dood aas vissen en bootvissen op snoek. Zowel statisch als actief. Afhankelijk van de jaargetijden wisselen wij deze visserijen met elkaar af.  Over deze visserijen specifiek later meer.

Timon…

Thimon…

Herinneringen, gezelligheid & versgesmede plannen…
Op een vrijdagavond in het begin van oktober zitten Timon en ik bij elkaar. We drinken samen gezellig een biertje en bespreken de ideeën voor de komende maanden. Altijd wanneer we de foto’s van het jaar er voor bekijken, komen herinneringen weer boven tafel van de vele mooie reuzen die we wisten te vangen. Er zaten zelfs een paar heuse 110+ vissen bij. Dit maakte het vorige jaar wel een beetje extra speciaal voor ons. U zult natuurlijk wel begrijpen dat met het zien van zulke foto’s een biertje extra lekker smaakt. Die avond was dan ook het officiële startschot voor ons volgende seizoen.

Thimon met een 113,5 cm snoek…

Timon met een 110 cm snoek

Terwijl we zitten na te genieten met een biertje worden de plannen voor een nieuw seizoen gemaakt. Alle technieken en stekken worden uitvoerig besproken en nauwkeurig op papier gezet. Zoals ieder jaar begint zo’n beetje eind september/begin oktober ons ‘’dood aas seizoen’’. Dit houdt voor ons in dat we een hele hoop technieken uit de kast zullen trekken om te proberen de grote snoeken te vangen. Nu hoor ik u denken: ‘’draait het dan alleen om de grote snoeken?’’. Nee!! Het draait absoluut niet alleen maar om die reuzen. Voor ons is elke vis er één. Elke aanbeet is leuk. Elke vis wordt met de grootste zorgvuldigheid afgedrild, voorzichtig onthaakt, behandeld en gefotografeerd, waarna hij weer terug mag in zijn element. Elke visdag staat hier van in het teken en is gezellig. Het is tenslotte onze passie. Geen moeten of prestatiedrang. Mensen die dit wel prefereren moeten denk ik een andere hobby zoeken.

Een dagje dobberen en fireballen
De visdag is dan eindelijk aangebroken. We hebben afgesproken in alle vroegte bij Timon zijn huis. Om 7 uur kom ik aan bij hem. Ik stap uit mijn auto en ruik even wat van de lucht. Het ruikt gewoon naar vis en het weertje is perfect. Het vertrouwen zit er goed in. Ik loop naar binnen toe en groet Timon die net wakker is. Zijn kleine ogen verraden dat hij nog wat slaperig is. We drinken even gezellig een bak koffie en besluiten vervolgens om onze laarzen maar aan te trekken en weg te gaan. De auto van Timon is al netjes volgepakt en de boot staat klaar op de trailer om aangekoppeld te worden. We zetten samen de trailer op de trekhaak, checken de verlichting, controleren of we alles hebben en stappen vervolgens vol goede moed in de auto. Onderweg naar het water geeft de muziek in de auto ons een opperbeste stemming. We krijgen er steeds meer zin in en we hebben het al stiekem over keiharde aanbeten en mooie plaatjes. Wanneer we bij het water aankomen hangt er een heerlijk gevoel van rust rondom de grote plas. Dit is precies waar we op hadden gehoopt. We traileren de boot en stappen in om naar de eerste stek te varen. Timon is druk met het letten op de dieptemeter en vaart naar de juiste stek. Ondertussen maak ik alle hengels in orde en zorg er voor dat alles helemaal klaar is.

We kiezen dit keer voor twee technieken:

-De eerste is het vissen met de fireball. Deze techniek heeft ons al ontzettend veel mooie snoeken opgeleverd. Zoals je op de foto kunt zien is deze fireball voorn flink toegetakeld. Zo willen we ze graag zien!

-De tweede techniek is ‘dobberen’. Daarvoor gebruiken we de meest uiteenlopende aasvissen. Voorns, sardines, makrelen, en haring. Het is maar net wat er die bewuste dag wil lopen.

We zijn een klein eindje op weg. De hengels liggen in, we geven elkaar een hand en wensen elkaar succes. Als we nog maar 5 minuten aan het vissen zijn is het ineens ‘BOEM!!’.  De fireball-hengel in mijn hand geeft een enorme dreun. Uit een reflex zet ik de haak en kan de dril beginnen. Al snel merk ik dat het geen hele grote vis is, maar vechten kan hij als de beste. Als hij een paar minuten later omhoog komt zie ik dat het om een mooie snoek gaat. We zijn blij met deze snelle aanbeet. Het geeft vertrouwen voor de rest van de dag.

De vis vecht voor wat hij waard is…

Voorzichtig onthaken…

En dan eventjes poseren…

Wanneer we onze sessie voortzetten blijft het eventjes stil. We begrijpen er eigenlijk niet zoveel van en beginnen ons af te vragen wat er aan de hand is. We varen en vissen hele stukken van de plas af maar er gebeurt vrijwel niets. Ik kom op het idee om alles maar eens wat dieper te zetten en te kijken of de vissen misschien wat dieper weg liggen. Dit bleek voor dat moment een gouden zet. We varen een klein stukje verder en dan is het aan Timon de beurt. Zijn dobber knalt vol overtuiging keihard de diepte in. Er verschijnt een grijns op onze beide gezichten omdat we weten dat het goed raak is! Na heel even wachten zet Timon de haak. De vis neemt meters lijn van de spoel en lijkt een loopje met ons te gaan nemen. Langzaam en stukje bij beetje komt de vis kort onder de boot. We zien een dikke snoek naar boven komen. Als de vis kort langs zij komt pakt Timon de vis snel in de kieuwgreep. Hebbes! We zijn blij en maken ons op voor een paar mooie plaatjes. Nu is het de beurt aan Timon om te poseren!

De grote vis komt langszij…

Middels de kieuwgreep wordt de vis zorgvuldig uit het water getild…

Een dikke dame van 99 cm. De vette sardine onder de dobber bleek niet te weerstaan. Timon met een terechte grijns…

Een nieuw PB…
Wanneer we verder vissen na de grote snoek van Timon gebeurt er iets opmerkelijks. Ik krijg op de fireball-hengel weer een enorme dreun. Ik haak de vis, maar na wat kopschudden en gestuiter schiet helaas de haak los. We kijken elkaar verbaast aan en snappen er niets van. Was het een kleine snoek, een snoekbaars of misschien een grote baars? Aan de aasvis valt erg weinig te ontdekken. Pech gehad! Zeggen we tegen elkaar. We vissen verder en direct op dat moment krijgt Timon een enorme beuk op zijn fireball-hengel. Hij weet de vis wel goed te haken en takelt de vis omhoog. Als de vis bij de boot komt weten we even niet wat we zien! Een enorme baars verschijnt aan de oppervlakte die de voorn van ruim 13 cm in zijn waffel heeft zitten. Wat een baars! De vis is prachtig gekleurd en in topfitte staat. Wat een prachtvis. De vis meet maar liefst 48 centimeter en Timon is erg blij. Een nieuw persoonlijk record baars voor hem.

Uiteraard mag Timon ook even met deze monsterlijke baars poseren…

Na een tijdje verder te hebben gevist komen we aan bij de tijd van naar huis gaan. PEC Zwolle… onze voetbalclub moet vanmiddag voetballen en Timon wil graag kijken. We besluiten van het water af te gaan. We ruimen alles netjes op, traileren de boot en trekken onze natte lieslaarzen uit. We mogen terug kijken op een leuke en goede ochtend. Een paar mooie vissen in de boot. Volgende keer dat we kunnen vissen weer met veel plezier en voldoening verder. Hopelijk kunnen we iedereen dan weer wat moois voorschotelen. Binnenkort zal er van ons opnieuw een stuk verschijnen op de site.

Thimon & Timon

Comments are closed.